"VÄra tankar gÄr till de Àldre i samhÀllet"

FÀrre fysiska patientkontakter, en ny luftvÀgsmottagning och covid-tester utomhus. "OmstÀllningen har blivit vÄr vardag nu"

Kamil Uminski, Helene Derbert, Örjan Johansson och Pernilla Eklöv jobbar pĂ„ Stora trĂ€dgĂ„rdsgatans vĂ„rdcentral. De berĂ€ttar om sina erfarenheter sedan pandemin slog till i vĂ„ras.

Kamil Uminski, Helene Derbert, Örjan Johansson och Pernilla Eklöv jobbar pĂ„ Stora trĂ€dgĂ„rdsgatans vĂ„rdcentral. De berĂ€ttar om sina erfarenheter sedan pandemin slog till i vĂ„ras.

Foto: Ellinor Ljung

VĂ€stervik2020-10-03 14:00

NĂ€r vi besöker hĂ€lsocentralen Stora TrĂ€dgĂ„rdsgatan trĂ€ffar vi undersköterskor, sjuksköterskor och lĂ€kare. Deras gemensamma bild Ă€r att den omstĂ€llning som hĂ€lsocentralen behövt göra i samband med coronapandemin flutit pĂ„ bra. 

- Inledningsvis fanns det sĂ„ klart en ganska hög oro frĂ„n personalen, hur vi skulle kunna hantera allt och vilken roll vi skulle ha och vad vi skulle göra med alla Ă€ldre patienter som kommer hit regelbundet? Ja, det var mycket frĂ„gor. Men sĂ„ fort rutinerna satte sig minskade ocksĂ„ oron, sĂ€ger Örjan Johansson som Ă€r chef över verksamheten. 

Förutom striktare hygienrutiner och tydligare grĂ€nser mellan olika verksamheter i huset har den största förĂ€ndringen varit att införa den sĂ„ kallade luftvĂ€gsmottagningen; alltsĂ„ den tillfĂ€lliga mottagning dĂ€r man tar emot patienter med symtom i luftvĂ€garna. Dessa patienter tas in via en gavel av huvudbyggnaden och hĂ„lls avskilda frĂ„n resten av verksamheten. Det görs Ă€ven covid-tester utomhus pĂ„ baksidan av byggnaden.    

- OmstÀllningen har liksom blivit det "nya normala" idag. Det Àr sÄ hÀr vi jobbar och det kommer pÄgÄ under lÄng tid framöver, sÀger sjuksköterskan Elin Pentakota.

De flesta vi pratar med kĂ€nde oro inledningsvis, och vissa Ă€r fortfarande oroliga.  
- I början var jag orolig för egen del. Men nu kÀnns det bÀttre, man har vant sig vid det hÀr. Jag oroar mig mer för de Àldre patienterna, de mÄr inte bra av isoleringen, sÀger en undersköterska.
Vurmen för de Ă€ldre patienterna Ă€r nĂ„got vi Ă„terkommer till flera gĂ„nger under vĂ„rt besök. VĂ„rdpersonalen trĂ€ffar normalt sett mĂ„nga Ă€ldre patienter; en verksamhet som nu Ă€r mycket begrĂ€nsad. 

- Vi har vanligtvis mĂ„nga patientkontakter med Ă€ldre och vi kan se att de lider av det hĂ€r. De kan inte trĂ€ffa anhöriga, mĂ„nga av deras dagliga aktiviteter Ă€r instĂ€llda. De blir isolerade och mĂ„r inte bra, sĂ€ger lĂ€karen Peter Pedersen och fĂ„r medhĂ„ll frĂ„n en kollega:  

- Det kanske skulle varit en poĂ€ng med att ha lite olika rutiner och riktlinjer beroende pĂ„ var i landet man befinner sig. HĂ€r i VĂ€stervik tror jag att vi skulle kunna ha haft lite mindre striktare rutiner för de Ă€ldre sĂ„ att de exempelvis hade kunnat trĂ€ffa sina anhöriga i livets slutskede. Att fĂ„ vara med sin livspartner hela vĂ€gen till resans slut Ă€r sĂ„ klart nĂ„got som betyder vĂ€ldigt mycket för mĂ„nga. 
    
      

Tester av covid-19 görs pÄ baksidan av hÀlsocentralen av vÄrdpersonal i skyddsmundering.
Tester av covid-19 görs pÄ baksidan av hÀlsocentralen av vÄrdpersonal i skyddsmundering.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!