Dags att ta krafttag för en jÀmstÀlld vÄrd

Den 8 mars Àr det internationella kvinnodagen. Sverige Àr ett av vÀrldens mest jÀmstÀllda lÀnder, trots det har vi en vÀg kvar att gÄ.

MÄnga kvinnor har lÀrt sig att leva med stÀndig smÀrta, vilket inte Àr vÀrdigt ett land som Sverige, tycker debattörerna Fanny Karlsson och Matilda Ekeblad, MUF.

MÄnga kvinnor har lÀrt sig att leva med stÀndig smÀrta, vilket inte Àr vÀrdigt ett land som Sverige, tycker debattörerna Fanny Karlsson och Matilda Ekeblad, MUF.

Foto: Montage

Debatt2022-03-08 06:01
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Endometrios, myom, vestibulit/vulvodyni Ă€r exempel pĂ„ kvinnosjukdomar som hundratusentals kvinnor i Sverige lider av. Trots att mĂ„nga kvinnor Ă€r drabbade Ă€r de okĂ€nda för mĂ„nga. Kunskapsbristen leder till att mĂ„nga lider utan att fĂ„ rĂ€tt diagnos eller behandling. Det Ă€r dags för ett krafttag inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rden i syfte att göra den mer jĂ€mstĂ€lld.  

Kvinnosjukdomar bidrar till smĂ€rta, mĂ€nskligt lidande och utsatthet. Men de riskerar ocksĂ„ att fĂ„ negativa ekonomiska konsekvenser för de som drabbas. Enligt en svensk studie kostar en kvinna med endometrios 93 000 kr per Ă„r. Den stora delen Ă€r sjukskrivning. DĂ„ har man inte ens tagit med de lĂ„ngsiktiga negativa konsekvenserna sjukskrivning frĂ„n arbete ger, till exempel lĂ€gre pension och sĂ€mre löneutveckling.  

Under decennier har vi jobbat för ett mer jÀmstÀllt land, men kvinnosjukdomarna har inte fÄtt den uppmÀrksamhet som de förtjÀnar. Generation efter generation unga tjejer lÀr sig att det Àr normalt att leva med smÀrta. Det skickar en signal att det Àr en naturlig del av att vara kvinna. Det Àr inte vÀrdigt ett land som Sverige.

DÀrför stÀller vi tre krav för en jÀmstÀlld vÄrd:

1) Mer finansiering till forskning om kvinnosjukdomar: Det behövs mer pengar till forskningen om kvinnosjukdomar. Det Ă€r positivt att kunskapen ökat de senaste Ă„ren, men det Ă€r inte tillrĂ€ckligt. Exempelvis vet vi fortfarande inte sĂ€kert varför endometrios uppkommer och det finns inte ett botemedel för vestibulit.  

2) Mer kunskap i primĂ€rvĂ„rden: Sverige mĂ„ste genomföra ett kunskapslyft om kvinnosjukdomar inom primĂ€rvĂ„rden dĂ„ det ofta Ă€r dit kvinnor först vĂ€nder sig nĂ€r de söker hjĂ€lp. Kvinnor som söker hjĂ€lp fĂ„r inte bemötas av okunskap utan det mĂ„ste finnas kĂ€nnedom om kvinnosjukdomar. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan den som söker hjĂ€lp fĂ„ bĂ„de rĂ€tt diagnos och behandling snabbt.  

3) Ta kvinnors smĂ€rta pĂ„ allvar: Kvinnor som söker hjĂ€lp för sina symtom mĂ„ste bli tagna pĂ„ allvar. MĂ„nga unga kvinnor har idag lĂ„gt förtroende för sjukvĂ„rden enligt en studie frĂ„n Aftonbladet/Veckorevyn. De kĂ€nner att de inte fĂ„r den hjĂ€lp som de behöver. Normen om vad som Ă€r okej att behöva leva med mĂ„ste Ă€ndras.  

Det hjĂ€lper inte att en regering kallar sig feministisk om den inte gör det som krĂ€vs. Det Ă€r dags att göra vĂ„rden mer jĂ€mstĂ€lld. Inga fler tjejer eller kvinnor ska behöva gĂ„ runt med smĂ€rta.  

MÄnga kvinnor har lÀrt sig att leva med stÀndig smÀrta, vilket inte Àr vÀrdigt ett land som Sverige, tycker debattörerna.
MÄnga kvinnor har lÀrt sig att leva med stÀndig smÀrta, vilket inte Àr vÀrdigt ett land som Sverige, tycker debattörerna.