I lördags kväll avgjordes den fjärde och sista deltävlingen i EM-serien i polska Chorzow.

Inför tävlingen låg Västervik Speedways Bartosz Smektala på en fjärde plats med stor chans på att nå en medalj, men efter en mindre bra tävling så blev det en nionde plats för Smektala med sju inkörda poäng.

Därmed missade den unge polacken semifinalen och därmed var chansen att nå en medalj borta. Trepoängaren som Bartosz tog i sista heat skulle visa vara väldigt betydesfull eftersom det innebar att han blev femma totalt med en poängs marginal. Därmed säkrades en plats i nästa års EM-serie.

Tävlingen vanns av danske Mikkel Michelsen före landsmannen Leon Madsen och trea blev polske Pawel Przedpelski. Antonio Lindbäck slutade på sjätte plats med nio poäng.

Det blev stor dramatik när medaljerna skulle fördelas. Det blev omkörning om både guldet och bronset.

Europamästare 2019 kan Mikkel Michelsen titulera sig sedan han vunnit omkörningen mot ryssen Grigorij Laguta som ledde finalen, men som fick ett kast sedan han kört ner i ett hål i andra kurvan. Bronset gick till Leon Madsen sedan han besegrat polske Kacper Woryna.

– Vi har jobbat extremt hårt hela året. Efter två deltävlingar såg det nästan kört ut, men 15 poäng i Vojens ändrade på det. Jag kände att jag inte hade något att förlora och nu står jag här, sa Michelsen i vinnarintervjun efteråt. 

Nicki Pedersen, som låg tvåa inför sista deltävlingen, slutade på en sjunde plats sedan han inte kommit till start i Chorzow på grund av skada. Antonio Lindbäck slutade på tolfte plats totalt.