LÄS MER: Klart: LHC sparkar Jonsson

LÄS MER: Krönika "Satsa på de här två, LHC"

Medan Linköping HC:s damer spelar för ett SM-guld har det för herrlaget varit ett antal tunga dagar efter uttåget redan innan slutspelet – för första gången sedan våren 2012. På morgonen efter fick Tommy Jonsson, tränaren, sparken och jakten efter ersättare är nu i gång.

Enligt vad Sporten erfar efter diskussioner med personer i LHC-ledningen är siktet inställt på att välja en delvis annan väg än tidigare och hitta en huvudansvarig tränare med en tuffare och mer "obekväm" attityd.

LÄS MER: LHC-kaptenens hårda kritik – efter bittra uttåget

Klubben efterlyser ett tuffare ledarskap och en tränare som tydligt ställer högre krav. Den framtida organisationen kommer också att vara uppe till diskussion på måndagens styrelsemöte.

Roger Ekström vill inte gå in på några specifika namn, men säger:

– Vi vill få in en större vinnarmentalitet. Där känner vi att det finns en hel del att göra.

Han läste Eddie Larssons tuffa kritik i Corren häromdagen där lagkaptenen var tydlig med att det varit för dåliga träningar under andra halvan av säsongen.

– Det måste presteras på en högre nivå. Framförallt är det viktigt med högre krav. Klart att ledarna har en del i det, men det måste komma från oss spelare, sa Larsson.

Från och med i höst drar som vi berättat flera gånger tidigare en treårssatsning i gång och enligt våra uppgifter är även huvudspåret att skriva ett så långt avtal med nye tränaren om man anser sig hitta helt rätt i rekryteringen.

LÄS MER: LHC får betala en årslön

LÄS MER: Jonsson: "Känner tomhet och besvikelse"

Samtidigt kommer avskedandet av Tommy Jonsson att kosta klubben en årslön. Även klubbdirektören Anders Mäki och general managern Fredrik Emvall har lämnat så där finns sannolikt också en del lön att betala under uppsägningstiden. Totalt sett innebär det en rejäl merkostnad för klubben, som även tappar runt tre miljoner kronor i förväntade intäkter på den missade slutspelsplatsen.

Men det ska inte nämnvärt påverka den närmaste satsningen. Ambitionen är att minst behålla samma budget för spelartruppen som under den gångna säsongen.

– Vi kan inte starta en sportslig satsning med att dra ned på resurserna. Det går inte att ställa ett sämre lag på benen och tro att det ska gå bättre. De pengar som behövs till andra saker får vi helt enkelt ta fram på annat sätt, säger ordföranden Roger Ekström.

Mer LHC:

Under början av veckan har general managern Niklas Persson individuella samtal med alla spelare. Därefter kommer besked om vilka som lämnar, men som Sporten berättat tidigare blir Chad Billins, Kristoffer Gunnarsson, James Wright, Fredrik Karlström och Daniel Olsson Trkulja, som alla har utgående avtal, inte kvar.