När Linköping HC i förra veckan föll mot HV och därmed spelat färdigt för säsongen följde 26-åringen matchen på teve. Han inte spelat sedan i slutet av november på grund av den höftskada som gjort att han också fått bekymmer med rygg och ljumske.

Fortfarande famlas i mörker om vad som är fel och ovissheten smärtar även den.

– De senaste veckorna har det varit lugnt, men annars känns det som om jag varit runt överallt hos läkare och specialister. Nu har jag en tid inbokad i Stockholm lite längre fram och får se vad det ger, säger Mattias Bäckman.

Efter ett antal år i Nordamerika och Schweiz kom Linköpingskillen tillbaka till för att ta en ledande roll i moderklubben, men den efterhängsna skadan gjorde att det bara blev 18 matcher under hela säsongen.

Och nu är frågan vad som händer till nästa.

Räcker det med ett halvår för att på allvar komma tillbaka i speldugligt skick?

– Jag hoppas innerligt att det ska göra det. Det är så jag måste tänka. Samtidigt får jag erkänna att det kan dyka upp en och annan negativ tanke. Jag har redan gått med det här så länge och fortsätter det på samma sätt ser det inte jättebra ut. Man måste vara realistisk och inse att det finns en risk. En viss oro finns det allt, säger han.

Fått kontakt med någon annan spelare som drabbats av något liknande?

– Liknande, kanske, inte samma problem. Det är inget som är av eller att någon har hittat något allvarligt utan alla funderar över vad det kan vara.

Vad tror du själv?

– Det vet jag inte, men jag kan tänka mig att det är några nerver som ställer till det.

Tanken var att han skulle göra comeback i början av februari. Det såg lovande ut, men efter några träningar med laget där han gått för fullt högg det till i ljumsken och han fick ont. Igen.

Sedan dess är läget i stort sett oförändrat.

– Det var väl för två-tre veckor sedan som jag på allvar kände att "fan, hur ska jag hinna tillbaka?". Tidigare har jag försökt att peppa mig själv och försökt med allt jag kan. Men det har inte släppt, säger Mattias Bäckman, som tills vidare får hålla igång med överkroppsträning.

Under veckan genomförs också diverse möten och tester för LHC-truppen innan det blir semester och återsamling i april.

– Det blir en lång försäsong, men det är straffet du får ta när du åker ut så fort. Vi måste bygga en starkare vinnarkultur. Inte bara prata om det utan verkligen gå från ord till handling. Nu var det som att vi föll som en sten efter nyår.