Många lokala cyklister och motionärer ger sig ikväll ut på en 30 mil lång cykeltur då det blivit dags för årets Vätternrundan. En av dem är tidigare Västerviks FF- och Ankarsrums IS-tränaren Thomas Kongstad. Många mil har avverkats på cykeln under förberedelserna och nu är det så dags.

– Jag har fått använda passen till att lära mig cykla, så att säga. Och det är jag inte säker på att jag kan så vi får se hur det går, säger Thomas, som i träning cyklat som längst 20 mil.

Taktiken är lika simpel som glasklar:

– Ta mig runt. Jag har inte tittat på banan eller sådär. Det som blir nytt för mig är att ha en massa andra cyklister runtom. Jag har tränat själv och gjort det på egen hand. Det gäller att hitta ett tempo som går att hålla, det är nog som med de andra loppen av den här sorten, att det är under sista tredjedelen som loppet börjar.

Tidigare har han genomfört både Vasaloppet och Lidingöloppet. Med tiden har viljan att genomföra en svensk klassiker vuxit sig allt starkare. Vasaloppet är avcheckat och förhoppningsvis kan han på lördag kväll kvittera ut ett diplom från Vätternrundan.

– Egentligen gav jag mig på det för att ha några mål att träna emot själv, förklarar Thomas.

Då Vätternrundan inte klassas som en tävling och tidtagning inte förekommer kommer inga resultat att presenteras i Västerviks-Tidningen. Däremot: vet du något intressant eller imponerande som är värt att uppmärksamma från årets lopp eller andra motionslopp? Tveka inte att höra av dig till oss på Sporten.