Vill slippa totalt anställningsstopp

Barn- och utbildningsnämnden vänder sig till fullmäktige för att slippa alltför kraftiga besparingsåtgärder under slutet av året.

Elin Landerdahl (M), Marcus Fridlund (S), Anette Thorstensson (C) och förvaltningschef Magnus Bengtsson vid presskonferensen efter nämndmötet.

Elin Landerdahl (M), Marcus Fridlund (S), Anette Thorstensson (C) och förvaltningschef Magnus Bengtsson vid presskonferensen efter nämndmötet.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-11-07 06:00

På onsdagen sammanträdde barn- och utbildningsnämnden med anledning av det försämrade ekonomiska läget i skola och barnomsorg. Just nu pekar det mot ett underskott på 6 miljoner kronor.

– Vi har ett regelverk för ekonomistyrning som säger att ett underskott måste återställas inom tre år, säger nämndens ordförande Marcus Fridlund (S).

Det skulle med andra ord kunna tvinga fram besparingar kommande år. Där vill man ta 4,6 miljoner kronor i anspråk från tidigare års överskott. Då skulle sparkravet för kommande år minskas drastiskt.

En annan del av reglerna för ekonomistyrning är att det ska införas ett totalt anställnings- och inköpsstopp om man går mot ett minusresultat.

– Vi vill att kommunfullmäktige tillåter oss att göra ett avsteg så att vi kan göra de anställningar och inköp som är nödvändiga för verksamheten, säger Marcus Fridlund (S).

Under hösten har det funnits restriktioner, men inget totalstopp, för anställningar och inköp. Tidigare i veckan skärptes restriktionerna ytterligare. Nu ska nödvändiga anställningar och inköp förankras hos förvaltningschefen Magnus Bengtsson.

Nämnden ställde sig i stort sett enig bakom beslutet. Undantaget var Socialisterna:

– Vi motsätter oss alla nedskärningar. Det vi ser nu är resultatet av en budget som var felsatt från början, säger Johannes Regell (SV).

Moderaterna och Westervikspartiet lade varsitt tilläggsyrkande som i princip går ut på att man ska arbeta om budgeten för 2020 för att undvika nya underskott. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!