Så arbetar polisen i Västervik mot narkotikan

På flera platser i Sverige rapporterar media om öppen drogförsäljning, ibland mitt i bostadsområden. Men riktigt så ser det inte ut i Västervik, även om det finns mycket narkotika, säger Lisa Koblanck på polisen.

Narkotikan som förekommer mest i Västervik är hasch, amfetamin, tabletter och amfetamin, enligt Lisa Koblanck på Västervikspolisen.

Narkotikan som förekommer mest i Västervik är hasch, amfetamin, tabletter och amfetamin, enligt Lisa Koblanck på Västervikspolisen.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2019-10-08 06:00

– Det finns ingen specifik plats där vi vet att det sker öppen droghandel. Däremot vet vi att det finns många öppna platser där man upplever att det mer eller mindre är öppen droghandel.

Vad är det för platser?

– Det är inte gator och torg på det sättet, men det kan vara på evenemang, på krogmiljö eller på skolmiljö. 

Enligt Lisa Koblanck går drogförsäljningen i Västervik till på olika vis. Ibland sker kontakt mellan köpare och säljare via sociala medier eller hemliga chattar där konversationer aldrig sparas. Narkotikan göms då på ett specifikt ställe och på så vis byts aldrig pengar mot narkotika direkt. 

Hur långt ner i åldern sker försäljningen?

– Vi har tyvärr fått tips om att det sker ända ner till mellanstadiet. Det är inget som vi har kunnat sätta fingret på eller tagit upp en anmälan på. Hur bra de här tipsen är kan vi inte avgöra i dagsläget.

För att begränsa narkotikaförsäljningen försöker polisen att röra sig, både civilt och uniformerat, och kartlägga ungdomar som är på väg in i missbruk. 

– Då är inte syftet att sätta dit någon för narkotikabrott utan att de får hjälp av socialtjänsten. Sedan försöker vi också arbeta mot de som förser ungdomarna med narkotikan. Så man plockar bort de stora mängderna.

Vilka är de vanliga substanserna i Västervik?

– Jag skulle säga hasch, men även amfetamin, tabletter och kokain. Kokain är något som kom upp över sommaren.

Finns det mycket narkotika i Västervik?

– Ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!