Det var i februari som programledaren Kalle Zackari Wahlström träffade Lina Nordfors och Per Karlström i Murcia, Spanien. Kalle var nyfiken på deras långa cykelresa och ville göra ett avsnitt om dem i TV-programmet Kalles sex liv. ”Jorden runt på fyra år”, som avsnittet heter, har haft smygpremiär på SVT Play och på onsdag kväll är det dags att visas på SVT1.

VT får en pratstund med Lina och Per på en ganska hackig uppkoppling via Skype. Just nu är de i Gambia och har stannat på ett hotell i området Cape Point. De berättar att TV-inspelningen gjordes när de varit ute och cyklat i cirka sex månader. TV-teamet, som bestod av fyra personer, var med dem i tre dagar.

– Det var lite ovant att förhålla sig till andra. Vi hade kommit in i en lugn rytm. De däremot, hade fullt upp med att ringa, fixa och jobba i ett högt tempo. Jag tänkte: ”Var det så här vi hade det innan vi gav oss av?”, säger Lina.

Artikelbild

| Lätt packning. Lina och Per sover ofta i tält. Allt de behöver får plats på cyklarna.

De upplevde Kalle som öppen, ärlig och lätt att prata med. De hade intressanta samtal om livsperspektiv och viktiga prioriteringar. Båda tycker att avsnittet speglar deras livsval på ett bra sätt.

– Men det var läskigt att se sig själv på film. Man blir väldigt självmedveten, säger de.

Efter TV-inspelningen cyklade de vidare söderut och planen är att följa Afrikas västra kust ända ner till Kapstaden, Sydafrika. De har ökencyklat genom Marocko, Västsahara och Mauretanien. I Senegal och Gambia förändrades klimatet och plötsligt fick de tillgång till frukt och grönsaker.

– Det var skönt att komma till platser med träd, växtlighet och djurliv. Nu har vi kunnat stanna och vila i skuggan av stora träd, säger Per.