För ett och ett halvt år bestämde sig Per Karlström och Carolina Nordfors för att äntligen ta steget.

– Vi såg förra säsongen av familjer på äventyr och blev så inspirerade av en familj som seglade runt på äventyr. Men vi kan ju inte segla så Per sa, ska vi inte cykla istället, säger Carolina Nordfors.

Efter beslutet var taget, började planeringen. De gjorde research, planerade sin rutt och gjorde en budget. Paret sa även upp sig från sina jobb.

Artikelbild

| Bloggen. På velovelo.se kan man följa paret på deras cykelresa runt jorden.

– Det som tog längst tid var att planera vad vi skulle packa ner. Vi planerar för en vecka, sedan kan man tvätta och fylla på vatten och köra samma planering igen. Men sedan måste vi även planera för kallt och varmt klimat och på några platser behöver man till exempel ta vaccin, skaffa visum och ha vattenreningstabletter, säger Per Karlström.

De la även ner mycket tid med att ta reda på vilken cykel som var bäst att använda.

– Det måste vara hållbara saker som är lätta att laga själv. Som ifall de till exempel går sönder när man cyklar genom en öken och inte har någon annan att vända sig till, säger Per Karlström.

Måndagen den 1 augusti gav paret sig iväg. En vecka senare befinner de sig i Estland.

– Det känns bra och förvånansvärt lätt att cykla. Vi har inte tränat innan vi begav oss av, vi tar det väldigt försiktigt i början för att inte slita på lederna, säger Carolina Nordfors.

De upplever även att de har blivit mer avslappnade sedan de gav sig av.

– Vi har fyra år på oss, det gör att det är väldigt svårt att stressa. Regnar det en morgon kan vi sova två timmar till, det gör inget, säger Per Karlström.

Paret har nu haft sin första vilodag. Snart går cyklarna vidare mot Kroatien, Spanien och Marocko. Rutten är inte helt planerad, utan mycket beslutas under resans gång.

– Vi hade kunnat åka en kortare resa för att få frihetskänsla. Men tanken är att vi ska släppa allt och inte ha någonting som väntar på oss. Om vi hittar en fin bungalow i Indonesien, kan vi stanna kvar där om vi vill, säger Carolina Nordfors.

Cykling lockade paret eftersom de kommer så nära de samhällen de åker igenom.

– Man kan prata med lokalbefolkningen och uppleva miljöerna på ett helt annat sätt, än om du hade bränt förbi på en motorcykel, säger Carolina Nordfors.

Trots sitt oskyddade val av färdmedel, är paret inte rädda.

– Jag har alltid velat se hela världen, och det är svårt att planera sitt liv utifrån vad som skulle kunna hända. Du kan gå ut och bli påkörd av en buss imorgon, säger Per Karlström.

Fotnot: Du kan följa parets resa på deras hemsida eller på Instagram: velovelo.se.