Det är byggdamm i korridorer och förbudsskyltar på dörrar. Västerviks gymnasium – arbetsplats för närmare 1 100 elever och tillhörande personal – är just nu även en byggarbetsplats.

– Men än så länge funkar det bra, säger gymnasiechef Jörgen Jonsson.

Planen är att ombyggnaden ska vara klar den 30 november i år. Då ska det bland annat finnas en helt ny restaurang och ett tillagningskök dit restaurang- och livsmedelsprogrammet ska flytta från Saluhallen i centrum. Även Komvux ska inrymmas i lokalerna. Ett nytt, välkomnande entrétorg ersätter "bussrundeln" vid gaveln mot Campus Västervik. Och skolans olika byggnader kommer att byggas ihop så att man ska kunna ta sig torrskodd genom hela skolan.

Artikelbild

| Ljuspunkt. De ombyggda lokalerna kommer att vara bättre anpassade efter dagens undervisningebehov. Gymnasiechef Jörgen Jonsson och intendent Jenny Gustavsson ser fram emot flexibla salar i en ljus miljö.

Undervisningslokalerna ska vara mer anpassade efter dagens behov. Det gäller bland annat tillgången till grupprum.

– I dag är det ont om sådana så eleverna sätter sig lite överallt i skolan. Nu ska det bli bättre, berättar gymnasieintendent Jenny Gustavsson och visar ett klassrum tillhörande samhällsprogrammet. I direkt anslutning till detta finns ett separat grupprum och flera av salarna ska vara flexibla och möjliga att exempelvis skärma av på ett enkelt sätt.

Utseendemässigt kommer också lokalerna att få ett lyft. Det blir mer glas i dörrarna för ett öppnare intryck, och i korridorerna skapas små prång där mindre sittgrupper och laddningsstationer kan komma att placeras. I dag är korridorerna avlånga och smala, och de enda sittplatserna utgörs av enkla bänkar. Längs väggarna står färgglada elevskåp i plåt. Även dessa kommer att bytas ut mot mer estetiskt tilltalande skåp, med front av björkfaner.

Det är lite av premiär även för Jenny Gustavsson och Jörgen Jonsson när de visar VT runt i lokalerna. Särskilt på ovanvåningen, där två större rum har blåsts ut helt och hållet och nu ska bli lärararbetsrum och lokaler för Komvux. De tittar nyfiket sig omkring i lokaler där det, sedan sist de besökte dem, tillkommit väggar. Från ovanvåningen leder en dörr ut på taket, som även fungerar som nödutgång. Från taket blickar man ner över den ljusgård som ska bli kafeteria, och där det tidigare enbart vuxit ogräs.

Artikelbild

| Breddas. De smala korridorerna breddas med prång som ska utgöra samlingsplatser.

En viktig del i ombyggnaden är att öka säkerhetstänkandet. Den nya entrén och en reception som är bemannad under skolans öppettider ska göra det lättare få koll på de personer som rör sig på skolan och svårare för obehöriga att ta sig in.

– Det är en ny aspekt. Så tänkte vi över huvud taget inte för fem år sedan, säger Jörgen Jonsson.