Skola och förskola måste spara

Kommunens skolor och förskolor uppmanas att hålla hårt i pengarna. Lyckas man inte räta upp ekonomin hotar anställnings- och inköpsstopp.

Magnus Bengtsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Magnus Bengtsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-09-12 22:00

Minus 4,5 miljoner kronor. Det var det dystra resultatet som presenterades för barn- och utbildningsnämnden i veckan för årets första sju månader.

Både förskolan och grundskolan visar upp stora underskott efter vårterminen,  -4 miljoner respektive -5,8 miljoner kronor. Resultatet för nämnden som helhet hjälps upp av gymnasiet som däremot visar på ett överskott.

– Än så länge säger prognosen att vi ska klara av ett nollresultat till årsskiftet, men vi är naturligt oroliga, säger förvaltningschefen Magnus Bengtsson.

Ett stort skäl till underskottet är personalkostnader.

– Vi har haft en bemanning som inte legat i linje med budgeten, säger Bengtsson.

Nu arbetar man med att räta upp ekonomin. De skolor och förskolor som överskridit sina budgetar hittills i år har fått ett brev där de uppmanas att göra vad de kan för att nå  budget, men även de övriga enheterna har uppmanats till återhållsamhet när det gäller inköp och anställningar.

Betyder det att det råder inköps- och anställningsstopp?

– Nej, snarare att man ska tänka efter om inköpen verkligen är nödvändiga. Om vi skulle komma i ett läge där prognosen för helåret pekar på underskott då kommer vi att bli tvungna att införa inköps- och anställningsstopp, säger Magnus Bengtsson.

Han säger också att han bedömer att bemanningen inför höstens terminsstart ligger bättre i nivå med budgeten än i våras.

Kan sparkraven drabba eleverna?

– Eleverna ska få det stöd som är deras lagstadgade rätt, säger Magnus Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!