Den 9 juli gjordes anmälan mot en politiker aktiv inom Sverigedemokraterna i Kalmar län, detta skriver Barometern. En förundersökning är inledd och i fredags meddelade Sverigedemokraterna att mannen är utesluten ur partiet och har fått lämna samtliga politiska uppdrag. Förundersökningsledare för anmälan mot SD-politikern är Ulf Martinsson, utredningsledare för grova brott. Då Martinsson är på semester har utredningen inte kommit igång, men han meddelar att den anmälde ännu inte har förhörts av polisen eller delgivits misstanke om brott, detta rapporterade Barometern i lördags.

Mattias Bäckström Johansson är distriktsordförande för Sverigedemokraterna och berättar för oss att den anmälde mannen bland annat varit aktiv inom kommunfullmäktige i Kalmar kommun. Han tror inte att förtroendet för Sverigedemokraterna påverkas så mycket till följd av uppdagandet om anmälan, och menar att de inom partiet agerat resolut inom en vecka efter att anmälan gjordes:

– Jag kan inte ta gift på det, men det är dygnsförlopp det handlar om.

Han menar att man ställer höga krav på de som vill representera SD och att man gör uttrag ur belastningsregister samt kontrollerar skulder hos Kronofogden innan man ger någon ett förtroendeuppdrag.

– Det är ytterst beklagligt, säger han om hela händelsen.

Dan Larsen är gruppledare och ledamot för Sverigedemokraterna i Västerviks kommunfullmäktige. Han säger att han inte kan uttala sig om frågan då han varken har någon information kring ärendet eller pratat med kollegorna i Västervik i och med semestertider.