– Och starka kvinnoporträtt!, utbrister Jessica Hübinette, från arrangerande Gamleby biografförening, när vi möts i foajén mellan kvällens två sista programpunkter.

Man kan undra varför det kvinnliga i det här sammanhanget ens är en sak att framhäva. Men filmbranschen är de facto fortfarande en mansdominerad sådan. Detta trots ihärdigt arbete för jämställdhet, bland annat från Svenska Filminstitutets sida.

– När vi började diskutera tänkbara teman för årets festival kom vi ganska snart fram till att det här med ojämlikheten kändes viktigt att ha i åtanke, inte minst i efterdyningarna av "metoo" och "tystnad tagning".

Artikelbild

| Det var välfyllt i aulan när 2019 års upplaga av Gamleby filmfestival invigdes på fredagskvällen.

– Det var därför vi bestämde oss för att lägga extra stort fokus på kvinnligt filmskapande i år. Men ojämlikhet är ju alltid viktigt att uppmärksamma.

Du har ju varit moderator under festivalens första dag. Hur har det varit? Kan du sammanfatta?

– Jag tycker att dagen har präglats av spontanitet och värme. Det blir ju ganska familjär stämning på en så här liten festival, vilket jag tycker är positivt.

– Det har också varit bra samtal som följt på filmvisningarna. Vi började dagen med Gabriella Pichlers "Amatörer" och till den hade vi särskilt bjudit in kommunens niondeklassare och folkhögskolans elever. Det blev ett engagerat samtal som vi tyvärr blev tvungna att bryta lite abrupt, för att eleverna från Västervik inte skulle missa sin buss hem.

Artikelbild

| "Head up" från Gamleby bjöd på skön musik innan kvällens sista två filmvisningar.

Gamleby filmfestival pågår i två dagar vilket betyder att ännu en filmspäckad dag väntar.