Orädd nötkråka på besök i Västervik

En smalnäbbad nötkråka, kanske hitflugen ända från Sibirien, har väckt uppmärksamhet i Västervik, där den födosöker vid Östersjövägen.

Nötkråkan letar efter nedfallna frön av cembratall.

Nötkråkan letar efter nedfallna frön av cembratall.

Foto: Eddy Kasselstrand

Västerviks kommun2019-11-14 10:00

Nötkråkan, som upptäcktes i slutet på förra veckan, är med största sannolikhet av den smalnäbbade rasen. Den häckar inte i våra trakter, utan har kanske sitt ursprung så långt bort som i Sibirien. Men den kan också komma från Norrlandskusten.

Det berättar fågelskådaren Magnus Kasselstrand från Hummelstad, en av många som har passat på att ta en titt på den ovanliga gästen.

– De här sibiriska nötkråkorna är specialiserade på att äta cembratallens frön. När det inte finns några tallfrön, sker en väldig utvandring.

Det var sådana utvandrade nötkråkor som på 1970-talet upptäckte att det hade planterats ett stort antal cembratallar längs Norrlandskusten. Fåglarna valde då att stanna kvar och häcka där.

De nötkråkor som permanent uppehåller sig i Västerviks kommun, fast i små antal, är av den tjocknäbbade rasen.

Den gästande nötkråkan uppehåller sig främst vid någon av de två cembratallarna intill Östersjövägen i Västervik, där bland andra Gunnar och Cristine Larsson från Gamleby var och tittade på den.

– Jag behövde inte ens kikare, för den var bara någon meter upp i trädet. Det var flera som stannade till, när vi var där på söndagen. Inte bara fågelintresserade, utan även andra, säger han.

Att fågeln tillhör den smalnäbbade rasen visar inte bara födovalet, utan även beteendet. Den är nämligen väldigt orädd.

– Våra nötkråkor äter mest hasselnötter och de är lite rädda av sig, säger Magnus Kasselstrand.

 Till utseendet är raserna mycket lika.

Den smalnäbbade nötkråkan i sitt favoritträd, en cembratall.
Den smalnäbbade nötkråkan i sitt favoritträd, en cembratall.
Karta: Östersjövägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!