Anledningen till beslutet är att minimera riskerna för smittspridning av covid-19. Därför kommer bara bordsservering tillåtas framöver.

– Beslutet riktar sig till restauranger, krogar, barer, catering, all verksamhet som är tillståndspliktig enligt lagen. Där kommer vi riskminimera verksamheten. Vi tillåter bara servering vid sittande bord. Ingen barservering, inget häng på vare sig ena eller andra ställen. Man tar emot gäster, sittande vid bordet, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till aftonbladet.se.

 

Artikelbild

| China Restaurang hade tagit bort sin buffé redan förra veckan.

I Västervik är det flera restauranger som drabbas hårt av virusets spridning, då folk inte längre äter ute i samma utsträckning.

– Vi har tappat ungefär 60 procent av våra lunchkunder. Nu är det bara mellan 20 och 30 personer som äter här varje dag, förklarar Dau Le, ägare av Restaurang Thai Hoa.

 

China Restaurang i Västervik har det också tufft. De tog dock bort sin buffé redan för en vecka sedan för att minska smittspridningen. Kunderna är ändå få.

Artikelbild

| På Restaurang Thai Hoa har man tappat 60 procent av sina kunder på de senaste fyra veckorna.

– Klockan är två, och vi har bara haft fyra kunder på hela dagen, säger Cai Huang, delägare av China Restaurang.

Cai menar att kunderna började försvinna som mest efter sportlovet, och att det börjar bli svårt att betala hyran i och med uteblivna intäkter.

– Det kommer bli tufft med hyra. Andra restauranger har fått lösa det genom att få sänkt hyra, men för oss har det inte blivit så än. All personal har fått gå ner på halvtid, förklarar hon.