Varje fredag deltar människor runt om i världen i klimatmanifestationer. På fredag har rörelsen Fridays for future kraftsamlat lite extra för att ännu fler ska delta.

– Vi har blivit fler och fler som deltar i Västervik. Jag tror att det kan komma upp över hundra personer på fredag, säger Anders Rönnberg.

Mea Bovinder tog initativ till att Lidhemsskolan engagerar sig i klimatfrågan. På fredag, direkt efter skolan, kommer de elever som vill att gemensamt gå till Spötorget för att delta i klimatmanifestationen.

Artikelbild

| Mea Bovinder och Anders Rönnberg kommer att delta i fredagens kilmatmanifestation på Spötorget i Västervik. Varje fredag demonsteras det runt om i världen. Det hela började med att Greta Thunbergs klimatstrejk utanför Sveriges riksdag. Greta Thunbergs engagemang har lett till att rörelsen Fridays for future bildats och det är den rörelsen som står bakom klimatmanifestationerna.

– Jag tycker att klimatet är viktigt. Barn ska ha lika mycket rättigheter att gå ut och säga vad de tycker. Det är vår framtid, säger Mea Bovinder.

Elevernas deltagande är frivilligt och kräver tillstånd från föräldrarna.

– Alla kan göra skillnad och alla kan vara med. Det spelar ingen roll om man är liten eller stor, säger Mea Bovinder.

Varför är klimatet en så viktig fråga för dig?

– Om vi ska ha någonstans att leva så måste vi ta hand om jorden. All nedskräpning som vi har gjort förorenar jorden, säger hon.

Anders Rönnberg tycker att det är fantastiskt att skolelever kommer att delta på fredag.

– Det här är en fråga som berör alla. Därför är det häftigt att också unga tar den på allvar och visar hur viktig den är för dem, säger Anders Rönnberg.

Han poängterar att klimatfrågan är en fråga för alla, oavsett vilket politiskt parti man röstar på.

– Det här är den viktigaste frågan för vår tid just nu. Den kommer att vara helt avgörande för otroligt många människor i framtiden, inte bara för oss som lever nu utan egentligen ännu mer för de som kommer att leva efter oss. Vi vill visa politikerna att vi tycker att den här frågan är så viktig att vi är beredda att ta konsekvenserna att ställa om vårt samhälle, säger Anders Rönnberg.

Starten till det hela var Greta Thunbergs skolstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm och sedan dess har allt fler människor runt om i världen valt att strejka precis som Greta Thunberg.