Det visar i alla fall en undersökning som YouGow gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If. Statistiken visar också att var tredje person över 18 år dricker alkohol under midsommarfirandet. Det gör att det är fler som dricker alkohol under midsommarfirandet än de som gör det vid nyår. Statistiken skiljer sig mellan länen. I Kalmar län uppger 52 procent av de tillfrågade att de dricker alkohol just på midsommar. I exempelvis Uppsala län är samma siffra 27 procent.

Dagen före midsommar är också enligt ett pressmeddelande från If den dag då det säljs mest alkohol på Systembolaget.

I undersökningen svarade 70 procent av de tillfrågade att de var oroliga för bakfulla bilister efter en högtidsdag. Tio procent är också oroliga för att de själva eller deras chaufför ska vara bakfull. Mest oroliga är barnfamiljer.

– Det är en hög siffra, men det är också positivt att det finns en medvetenhet om problemet. Också polisen är medveten om att detta är en riskfylld dag, och de brukar förstärka sin närvaro på vägarna och ha fler trafik- och alkoholkontroller, säger Caroline Starck, informationschef vid If.

Kommunpolis Lisa Koblanck säger att det är enkelt att undvika att köra rattfull dagen efter en fest.

– Om du ens ställer dig fråga eller funderar på om du kan köra – om du är körklar – då ska du inte köra överhuvudtaget. Det är en bra regel att ha. För då är risken stor att du är på gränsen, och det ska man inte vara, säger hon.

Hon berättar också att polisen skärper sin bevakning under midsommar.

– I lokalpolisområdet brukar man ha fler kontroller än vanligt.