Det säger Emma Norberg, från Rummelsrum. Hon är livsmedelsproducent och en av fyra administratörer för Facebook-gruppen Reko-ring Tjust.

Två gånger per månad anordnas utdelning av beställda varor, både i Gamleby och Västervik, berättar hon.

I Gamleby möts anslutna producenter och konsumenter vid Ernebergsfältet och i Västervik sker utdelningen på parkeringen vid Materialmännen.

Artikelbild

| Magnus och Emma Norberg har en fårgård i Rummelsrum, strax utanför Gamleby.

– Just nu har vi mellan 20 och 30 producenter anslutna, varav åtta till tio levererar i dag. Det kommer att bli fler framöver. Det här är ju småskalig produktion och några producenter har valt att vänta lite med att leverera för att först skaffa sig förståelse för hur det går till och vad folk vill ha.

– Eftersom det gått så bra tror jag att fler producenter kommer att våga satsa mer, kanske utveckla sin grönsaksodling till exempel, säger Emma Norberg.

I skrivande stund har Reko-ring Tjust ett par tusen medlemmar, drygt.

Ordet reko står i sammanhanget för rejäl konsumtion och reko-ringarna ska vara ett sätt för konsumenter och producenter att mötas utan mellanhänder.

– Det är ju värdefullt att få mötas öga mot öga. På så vis får ju vi som producenter veta vad konsumenterna vill ha, vad som saknas, vad vi kan förbättra och så vidare.

Erbjudanden och beställningar sker via Facebook och betalningen som regel via swish. Själva utlämningen ska gå snabbt och smidigt, vilket det också gör, tycker Emma Norberg.

– När höstmörkret lägrade sig syntes vi lite dåligt till en början, vilket konsumenterna påpekade, men nu har vi lampor med oss och syns bättre.