Hon är ny hemslöjdskonsulent i länet

"Slöjd ligger i tiden.", säger Thea Östin som nyligen tackat ja till en tjänst inom Kalmar läns hemslöjdsförening.

Vid årsskiftet tillträder Thea Östin tjänsten som hemslöjdskonsulent i Kalmar län.

Vid årsskiftet tillträder Thea Östin tjänsten som hemslöjdskonsulent i Kalmar län.

Foto: Kristina Westring

Västervik2019-10-13 14:00

I Kalmar läns hemslöjdsförening arbetar två personer som hemslöjdskonsulenter. När Agneta Gefors, som varit konsulent för textil slöjd i 32 år, går i pension har det nu blivit klart att Thea Östin från Västervik tar över stafettpinnen. Hon har en gedigen bakgrund inom textil, främst vävning. Kronan på verket var utbildningen till hemslöjdskonsulent på Handarbetets vänner i Stockholm. Under de senaste tretton åren har hon tillsammans med sin make Carl-Otto Östin drivit klädbutiken Carl-Otto i Västervik.

– Det känns spännande. Det är det här jag är utbildad till och nu när barnen börjar bli stora känns det som rätt tillfälle. Det är inte ofta en sådan här tjänst kommer ut, säger hon.

En hemslöjdskonsulent ska jobba för att slöjden tas tillvara, utvecklas och förnyas. 

– Slöjd ligger i tiden. Nu är det en större medvetenhet om hållbarhet och återanvändning, något som alltid varit en självklarhet inom hemslöjden. Jag har idéer som handlar om att hitta spännande samarbetspartners. 

Adam Norman, ordförande i Kalmar läns hemslöjdsförening, är nöjd med rekryteringen. 

– Thea har mycket kunskap och i och med att hon bor i Västervik kommer det att bli en tydligare förankring i norra länet. 

Kalmar läns hemslöjdsförening har sitt säte i Pukeberg i Nybro. Föreningen är en av de 90 i Sverige som ingår i den  ideella organisationen Hemslöjden, Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund. Totalt är det ungefär 14000 medlemmar. Kalmar läns hemslöjdsförening har cirka 450 medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!