Fler gående skadas under höst och vinter

Drygt hälften av alla olyckor med omkomna fotgängare sker i november-december, visar en kartläggning som försökringsbolaget If har gjort.

November och december är de månader då flest fotgängare omkommer i trafiken och de flesta av olyckorna har skett i mörkret. Det säger Irene Isaksson-Hellman trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.

November och december är de månader då flest fotgängare omkommer i trafiken och de flesta av olyckorna har skett i mörkret. Det säger Irene Isaksson-Hellman trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.

Foto: Bertil Ericson/TT

Västervik2019-11-11 06:00

Att använda reflex ökar chanserna att synas i trafiken, ändå svarade tre av tio tillfrågade att de inte använder reflex alls och bara en knapp tredjedel svarade att de alltid bär reflexer. 

En undersökning från Motormännen visar att de faktiska siffrorna kan vara ännu sämre. När de under förra året gjorde stickprovskontroller i olika delar av landet visade det sig att det i snitt bara är åtta procent av gångtrafikanterna som bär reflexer.

Irene Isaksson-Hellman är trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If:

– Att använda en reflex är viktigt i alla miljöer. Somliga kanske tror att gatubelysning räcker för att synas i trafiken, men de flesta olyckor med fotgängare inblandade sker i tätbebyggda områden och städer där det finns gott om gatlyktor.

I mörka kläder och utan reflex syns man inte förrän på 20–30 meters håll för en bilförare, men med reflexer kan man upptäckas på 125 meters håll.

– Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Blir man påkörd av en bil så får det ofta ganska svåra konsekvenser, säger Irene Isaksson-Hellman.

Bäst på att använda reflexer är äldre och kvinnor. Sämst är tonåringar.

– Är man van fotgängare som är ute varje kväll, som till exempel hundägare, så är man i regel duktigare på att använda reflex. Sämre är det med de som inte är vana att promenera och kanske oftast åker bil.

Den vanligaste orsaken till att man inte har reflex är glömska. Men en del väljer bort det för att det är opraktiskt eller känns töntigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!