"Det ställer krav på att det finns kompetens"

En förebild eller ett avskräckande exempel? Politikerna i Västervik har riktat blickarna mot Borås när man ska bygga simhall.

Att bygga simhall innebär stora utmaningar. Västervik har fastnat för den så kallade Boråsmodellen som innebär att man kan pressa kostnaderna.

Att bygga simhall innebär stora utmaningar. Västervik har fastnat för den så kallade Boråsmodellen som innebär att man kan pressa kostnaderna.

Foto: Jeppe Gustafsson /Corren

Västerviks kommun2019-10-11 18:00

140 miljoner istället för 180 miljoner kronor i byggkostnad. Så mycket räknar Västerviks kommun att spara genom att använda den så kallade Boråsmodellen när man bygger om- och till simhallen.

För tio år sedan byggde Borås kommun en helt ny arena för tävlings- och motionssim för drygt 56 miljoner kronor. Normalt pris för en anläggning av den storleken hade varit 100–120 miljoner kronor, enligt en revisionsrapport som gjordes efteråt.

Det finns dock invändningar. På kommunstyrelsens presskonferens i veckan sade Harald Hjalmarsson (M) att han hört att simarenan haft kvalitetsproblem, och att Borås när man några år senare skulle bygga om en annan simhall, Stadsparksbadet, övergett Boråsmodellen.

Så vad gäller för simhallarna i Borås?

* Boråsmodellen innebar att kommunen själv höll i projektledningen. På så sätt minimerades påslag för projektledning och samordning, men det ställde också krav på kommunen. En projektorganisation inrättades som samordnade 80 underleverantörers arbete. En revisionsrapport som gjordes efteråt konstaterade att budgeten hölls, men att arbetssättet ställde krav på att rätt kompetens fanns i organisationen.  

*När Stadsparksbadet som är inriktad på både motion- och lek skulle renoveras 2017 så valde kommunen att gå i partnerskap med ett privat bolag. Jämfört med en generalentreprenad fick kommunen både ett större inflytande och ansvar under byggets gång. Partnerskapet innebär också en delad risk. Stadsparksbadet beskrivs som ett mer komplicerat projekt än simarenan, i och med att man byggde om en befintlig konstruktion.

Så hur är det med kvaliteten? I simarenan upptäcktes det sprickor i golvet hösten 2018. Enligt Borås Tidning uppskattades kostnaderna för de kommande reparationerna till åtta miljoner kronor. Enligt de uppgifter vi fått ser man inget direkt samband mellan problemen och att Boråsmodellen använts.

Just nu har Stadsparksbadet stängt efter att man upptäckt fukt i takkonstruktionen. Taket ingick dock inte i den renovering som stod klar 2018.

Det som återkommer när man läser om simhallsbyggen är att det är komplexa konstruktioner med hårt slitage:

– Om man bortser från kärnkraftverk hör simhallar till de mest komplicerade saker man kan bygga. Det är ett utsatt klimat med vatten i stora delar av anläggningen, sade till exempel en tjänsteman till Hallands Nyheter inför att Varberg skulle bygga ny simhall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!