20 grader varmt och vindstilla. Det är kanske inte det typiska vädret för att vara i mitten av oktober. Men för alla de som redan saknar sommarens varma dagar kommer här värmande besked från SMHI. De närmaste dagarna kan vi nämligen glömma allt vad höst heter och njuta av sommarvärme.

– Vi har ett högtryck som just nu befinner sig sydost om Sverige med centrum strax öster om Baltikum. Det medfför att det kommer att föras upp riktigt varm luft för årstiden över landet. Samtidigt gör det här högtrycket att de lågtryck som ofta kommer in västervifrån går på en mer nordlig bana. Resultatet blir att vi får sydliga vindar som för upp den varma luften, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Högtrycket innebär att man i länet kommer ha temperaturer som ligger mycket över det normala för årstiden. Till helgen kan temperaturen stiga till så mycket som dryga tjugo grader, framför allt i de lite mer kustnära områdena.

– Däremot är det väldigt klurigt att bedömma hur molnigheten komemr att vara de närmaste dagarna. Det beror på att solen inte står lika högt på himlen som på sommaren. Under natten bildas en del dis eller dimmoln som solen dagtid inte har lika stor kapacitet att bränna bort som på sommaren. Det kommer också vara vindsvagt vilket innebär att molnen inte löses upp lika lätt. Men just nu ser det ut att bli soligt, säger Marie Staerk.

För alla värmedyrkare i SMåland finns bara ett råd att ge: Passa på att njuta! I nästa vecka kommer det enligt prognosen bli svalare temperaturer igen.

– Från måndagsdygnet och framåt får vi lite mer genomströmning västerifrån så det här högtrycket kommer skjutas österut och vi får in lite mer lågtryck, säger Marie Staerk.