Förvandlingen är nästintill total. Från att ha varit rejält sliten med flagnande färg och puts är nu båken lysande vit och röd.

Sjöfartsverket har arbetat under en längre tid och till och med använt helikopter i arbetet med att fixa till båken inför kommunens övertagande.

Sjöfartsverket ska nämligen överlåta båken till kommunen så fort juridiken hinner med. Ett krav inför överlåtandet var att den skulle vara renoverad.

Artikelbild

| Så här såg båken ut innan den blev ommålad.

– Nu är det bara juridikens kvarnar som ska mala klart innan kommunen kan ta över, säger Jonas Svensson som är projektledare på Sjöfartsverket.

När Västerviks kommun lade ut en bild på den färdigmålade Spårö båk lät berömmet inte vänta på sig och många gladdes i kommentatorsfältet åt att den förr så slitna båken äntligen fått ny färg.

Men färgen är inte det enda som förbättrats. En dörr och flera fönster har skrapats och oljats och putsen har lagats på flera ställen, berättar Jonas Svensson.

Man behöver inte vara särskilt skarpögd för att se att båken nu är helt vit. En längre tid har sockeln varit gråbrun.

– Vi har gått tillbaka så långt vi kan och tittat på bilder av båken, då har den varit vit. Sockeln har med tiden slitits mer än själva kroppen och färgen har flagnat och slitits. Därför har sockeln sett gråbrun ut under lång tid, förklarar Jonas Svensson.

Efter ett samtal med Kalmar läns museums visar det sig att båken bland annat på en bild från 1933 verkar vara ljus längs hela byggnadskroppen.

Spårö båk uppfördes mellan 1776 och 1777 och är i dag byggnadsminne.