90-åring firade med tårta och boll

Tårta, hoppborg och massor av fotboll. Så firade Blackstad IF 90 år.

Det var inget fel på entusiasmen när de yngsta spelade fotboll.

Det var inget fel på entusiasmen när de yngsta spelade fotboll.

Foto: Ulrik Alvarsson

Blackstad2019-10-06 16:00

Det var en vital 90-åring som visade upp sig på hemmaarenan Torvalla på söndagen. Det spelas tre fotbollsmatcher samtidigt: Ett blandat lag med de yngsta, ett pojklag och ett tjejlag. Motståndare är inbjudna från orter runt omkring. Längs med sidlinjerna står föräldrar och andra intresserade. Vid klubbhuset förbereds grillkorv och tårta, och från ett hörn av idrottsplatsen hör rop och skratt från de yngsta. Här har man ställt upp två hoppborgar.

– Vi ville göra ett jubileum där vi lyfter fram ungdomsverksamheten, säger Anders Degerman.

Fotbollslagen delar man numera med grannklubben Odensvi, men Blackstad är i hösta grad en självständig förening. Utöver fotboll spelas det innebandy och bordtennis, och man har även löpning på programmet. Vintertid spolas en is upp med ett skridskodisco som höjdpunkt. Under sommarhalvåret arrangerar man auktion och ett motionslopp: Port till port.

Att driva förening på en liten ort har sina utmaningar, och det har även Blackstad IF fått känna av emellanåt. 

– De senaste åren känns det som att vi har haft medvind, vi har ledare till alla verksamheter, säger ordförande Anders Degerman.

En av dem är Mathias Petersson som leder pojklaget och ett damlag. Trots att han bara är 23 år har han tio år bakom sig som ungdomsledare. Hans egna karriär som fotbollsspelare var kort, däremot fick han tidigt erbjudandet om en ledarutbildning.

I dag uppskattar han att han lägger 10– 15 timmar i veckan på lagen.

– Allra roligast är att se hur barn på några år växer från nybörjare till att bli riktigt duktiga, säger han. 

När ordförande Anders Degerman berättar om Blackstad IF blir den lång uppräkning. Det är allt från fotboll till skridskodisco.
När ordförande Anders Degerman berättar om Blackstad IF blir den lång uppräkning. Det är allt från fotboll till skridskodisco.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om