Kina kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera våra intressen, bland dem att införa sanktioner mot de amerikanska företag som är delaktiga i vapenförsäljningen till Taiwan, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Peking anser att Taiwan, dit nationalistregeringen flydde 1949 efter förlusten i inbördeskriget mot kommunisterna, är en del av Kina. Enligt Geng Shuang är försäljningen "en allvarlig inblandning i våra inre angelägenheter och underminerar vår (territoriella) suveränitet och (våra) säkerhetsintressen".

Även senaten

Artikelbild

| Vita huset vill sälja stridsflygplanet F-16 till Taiwan. Arkivbild.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver i ett uttalande att amerikanska utrikesdepartementet och president Donald Trump har godkänt en försäljning av stridsflygplanen. Vita huset informerade i förra veckan kongressen om försäljningen, men för att affären ska bli av måste även senaten godkänna den.

Affären beräknas vara värd 8 miljarder dollar, motsvarande drygt 77 miljarder kronor.

"Avsevärt stärka"

Pompeo säger till tv-kanalen Fox News att affären är i linje med tidigare amerikansk politik och att "USA bara fullföljer de åtaganden USA tidigare förbundit sig till gentemot alla parter".

Taiwan vill modernisera sitt flygvapen, inte minst på grund av kinesiska kränkningar av luftrummet, och de 66 stridsflygplanen är av den senaste versionen av F-16. Enligt tillverkaren Lockheed Martin har planet bättre elektronik, beväpning och radarsystem. Planen kommer att kunna "flyga och strida till 2070 och bortom det", enligt företaget.

En talesperson för Taiwans president Tsai Ing-Wen säger att planen kommer att "avsevärt stärka vår luftförsvarskapacitet".