Före sprängdådet mot polishuset i Helsingborg fångade polisens övervakningskamera den misstänkte gärningsmannen på bild. Framför entrén ställer han ut ett föremål som polisen misstänker är en kylväska. Ett tiotal sekunder senare exploderar det.

Ansiktet syns inte

Hans ansikte syns ju inte, men det finns en viktig detalj i bilden och det är föremålet. Man kan misstänka att det är någon form av kylväska eller liknande. Var köper man till exempel sådana? Det är detaljer som är väldigt angelägna för oss att veta, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Ingen person skadades i sprängdådet, som skedde vid midnatt natten till onsdag. Polisen har fått in uppgifter om att det har rört sig bilar och mopeder i området strax före explosionen.

Frågan är hur har den här mannen tagit sig därifrån? Det är inte helt dött i området vid tidpunkten, säger Ewa-Gun Westford.

För att få in fler tips om sprängdådet kommer polisen under lördagen knacka dörr i området kring polishuset.

Både uniformerad och civilklädd personal kommer att knacka dörr. Personal kommer även att röra sig i olika stadsdelar i trygghetsskapande syfte under helgen, säger Westford.
Artikelbild

| Här ses en man placera ett föremål, som misstänks vara en kylarväska, utanför polishuset i Helsingborg. Ett tiotal sekunder senare exploderar det.

Analyssvar nästa vecka

Analyssvar om vad som har orsakat den kraftiga detonationen väntas nästa vecka. Glaspartierna i polishusets entré rasade helt och mängder av fönsterrutor krossades. Även en byggnad mittemot skadades.

Med tanke på kraften i den här detonationen är det en ren tillfällighet att ingen blir skadad, säger Ewa-Gun Westford.

Under veckan har politiker fördömt dådet mot polishuset i Helsingborg.

Det är ett attentat mot demokratin, sade statsminister Stefan Löfven (S) till TT.