– Den här gången vill jag satsa på landsbygden, säger polisområdeschefen Anders Pleijel i Västervik. Landsbygden har blivit lidande på den stora omorganisationen, och nu vill vi jobba för att återfå medborgarnas förtroende.

Trots den här förstärkningen finns det fortfarande hål i organisationen, erkänner han, men det är ändå ett stort steg på vägen.

Anders Pleijel räknar med att fortsätta rekrytera, för att fylla luckorna i leden. Inte minst då med poliser i yttre tjänst

– Vi kommer successivt att fylla på, säger han, när det kommer ut nya poliser varje halvår.

Totalt sett är det nio nya poliser som börjar i polisområde Västervik nu 26 november. Fyra av dem placeras i Hultsfred och lika många i Mönsterås. Det de två orterna i området där polisbristen varit som störst den senaste tiden.

– Vi kommer att få en betydligt bättre täckning i Hultsfreds och Vimmerbyområdet, säger Pleijel.

– Framkörningstiderna kortas betydligt, när patrullerna inte behöver köra från Västervik eller Oskarshamn på nätter och helger.

Samtidigt som den här personalförstärkningen görs kommer också ett nytt arbetsområde, där Hultsfred, Högsby och Mönsterås ingår. Det här är nyheter som kommunalrådet Lars Rosander gläds åt. Sedan länge har kommunen kämpat för fler poliser till Hultsfred, inte minst genom den uppmärksammade kampanjen "Plundra oss inte på vår polis".

– Det finns också ett tryck från allmänheten om fler poliser, säger han, så det är en jättebra satsning som ökar tryggheten för medborgarna. Jag ser verkligen fram emot att det blir fler poliser.

Han gläds också åt den nya organisationen och det nya arbetsområdet som presenteras. Det kommer att bli ett mer hanterbart område, menar Rosander.

– Så det här är positivt på alla sätt och vis, säger han.

Trots påfyllningen av poliser finns det fortfarande en del luckor i leden. Det är fortfarande brist på poliser.

– Vi kan inte täcka alla platser i organisationen ännu, säger Anders Pleijel, vi skulle vilja ha fler sökande från just det här området.

Därför vill han ha tillbaka den gamla polisutbildningen på distans.

– Det skulle leda till att fler söker sig till polisen. Som det är i dag är de hänvisade till Växjö, Stockholm, Malmö eller Umeå.

Och det är kanske inte så lätt att plugga där om man hunnit rota sig här.