Hon bröt upp för att kunna nÄ sitt mÄl

"Jag hĂ„ller pĂ„ att förverkliga min dröm”, sĂ€ger 29-Ă„riga Paulina Hamrin som nu bara har nĂ„gra veckor kvar pĂ„ sin utbildning till svetsare.

Paulina Hamrin har varit intresserad av amerikanska bilar sedan 18-ÄrsÄldern. Nu utbildar hon sig till svetsare.

Paulina Hamrin har varit intresserad av amerikanska bilar sedan 18-ÄrsÄldern. Nu utbildar hon sig till svetsare.

Foto: Kristina Westring

Familj2019-10-12 12:00

Utanför svetsutbildningen i matchningsföretaget Monticos lokaler i VÀstervik stÄr en Chevrolet parkerad. Det Àr en c20 pickup truck Ärsmodell 1963 med en V8. Lacken Àr vit. BlÄ eldsflammor tÀcker bilens huv och sidor.

– Det var i 18-Ă„rsĂ„ldern som mitt bilintresse tog fart pĂ„ allvar, sĂ€ger Paulina Hamrin, som vĂ€xte upp i Sundsvall. 

I den krets som Paulina kom att tillhöra var bilarna grejen. Men inte vilka bilar som helst. Det skulle vara amerikanska pickups. De vÄrdades med omsorg och sÄ fort det gavs tillfÀlle Äkte hon och vÀnnerna pÄ biltrÀffar. Hon mekade och svetsade pÄ sina bilar pÄ fritiden, i den mÄn hon kunde sjÀlv.

– Tills för ett Ă„r sedan ungefĂ€r jobbade jag pĂ„ en handelskedja i Sundsvall. Jag trivdes med det och jag blev butikschef. Men under mĂ„nga Ă„r hade det gnagt inom mig, att jag ville lĂ€ra mig att svetsa pĂ„ riktigt.

NĂ€r Paulina pĂ„ vĂ„ren 2018 tog en svĂ€ng ner till VĂ€stervik för att fĂ„ hjĂ€lp med sin pickup, sĂ„ddes ett frö. 

– Jag tyckte mycket om VĂ€stervik och började kolla upp var det fanns utbildningar till svetsare. Det visade sig finnas pĂ„ ganska mĂ„nga stĂ€llen, bland annat i VĂ€stervik. I början var det mest en dröm, men sĂ„ insĂ„g jag att jag var tvungen att ta tag i det pĂ„ riktigt. Om nĂ„got gnager mĂ„ste man lyssna pĂ„ det. 

Paulina tog beslutet att bryta upp frĂ„n tryggheten med sambo och fast jobb pĂ„ sin hemort. 

– Det var tufft sĂ„klart. Men jag hade under min semester haft tid att tĂ€nka och kommit till slutsatsen att det var helt nödvĂ€ndigt. Jag ville inte bli Ă€ldre och kĂ€nna att jag inte gjorde vad jag kunde för att följa min dröm, plus att jag trivdes sĂ„ bra i VĂ€stervik.

I januari 2019 kliver alltsĂ„ Paulina in pĂ„ arbetsmarknadsutbildning (en utbildning som ges pĂ„ uppdrag av Arbetsförmedlingen reds. anm.) i svetsning pĂ„ Montico i VĂ€stervik.   

– Jag fick mycket bra stöttning frĂ„n Arbetsförmedlingen hĂ€r i VĂ€stervik och jag tycker att utbildningen Ă€r proffsig. 

Den utbildning som Paulina gĂ„r kommer att ge henne kompetens att arbeta sĂ„vĂ€l i Sverige som utomlands. Nu Ă€r det bara nĂ„gra veckor kvar tills hon Ă€r klar med alla moment i “IW â€“ International Welding”.

– Det blir en fortsĂ€ttning. Jag kommer Ă€ven att ta ett certifikat för svetsning i rostfria rör. 

SvetsbÄset som Paulina jobbar i Àr rent och snyggt. Hon monterar upp nÄgra rör, sÀtter pÄ sig svetsmasken och ger en kort demonstration med en tig-svets.

– Man mĂ„ste vara lugn och fokuserad. NĂ€r jag hĂ„ller pĂ„ glömmer jag tid och rum. En vĂ€lgjord svetsfog Ă€r vacker. Det blir lite konst över det, sĂ€ger hon. 

– Mitt mĂ„l Ă€r att svetsa sĂ„ mycket som möjligt och i framtiden, nĂ€r jag fĂ„tt tillrĂ€ckligt med erfarenhet, kanske jag startar eget. Jag Ă€r intresserad av design och har idĂ©er nĂ€r det gĂ€ller industrilampor. Men jag Ă€r fullt medveten om att det kommer ta lĂ„ng tid. Jag satsar mot stjĂ€rnorna. Nu har jag nĂ„tt till trĂ€dtopparna. Jag har offrat en hel del, men jag vet att jag har valt rĂ€tt.  

Möjligheten till arbete som svetsare Àr, enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass, mycket goda och det bÄde pÄ kort och lÄng sikt. TillgÄngen pÄ svetsare Àr inte tillrÀcklig för att möta efterfrÄgan frÄn industrin. Det finns cirka 14000 anstÀllda svetsare och gasskÀrare i Sverige, fyra procent av dessa Àr kvinnor.

– Jargongen kan vara hĂ„rd för en tjej i industrin, men jag Ă€r stark, tar kritik positivt, och har inga problem med att stĂ„ upp för mig sjĂ€lv. 

"Det gÀller att vara fokuserad och lugn vid svetsning", sÀger Paulina.
"Det gÀller att vara fokuserad och lugn vid svetsning", sÀger Paulina.
Personligt

Paulina Hamrin

Yrke: Blivande svetsare. Tidigare arbetade hon som butikschef. 

Bor: I VĂ€stervik sedan ett Ă„r tillbaka. 

Ålder: 29 Ă„r. 

Familj: Sambo. 

Intresse: Amerikanska bilar. Åker pĂ„ biltrĂ€ffar. Mekar med bilar.  

Bilpark: En svart Chevrolet pickup frĂ„n 1976 och en vit Chevrolet pickup frĂ„n 1963. 

Lyssnar pĂ„: Country. 

Artist: Brad Paisley.

Motto: “Om du har en dröm, satsa, var inte rĂ€dd att förlora, dĂ„ har du i alla fall testat”. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!