- Så här många bilar har vi inte haft här på många år, säger Claes Gustafsson vid parkeringen.

Det är marknad i Getterum för 177 året i rad och vid parkeringen står Claes Gustafsson och Kjell-Åke Arvidsson och tar betalt.

– Jag tror vi är uppe i över 350 stycken nu, så det är säkert närmare 1000 besökare här i år. säger Claes.

Artikelbild

| Vy över marknadsgatan i Getterum.

Från bilarna strömmar folk i långa rader på väg upp till marknaden i Hjorted. Alla åldrar finns representerade. Allt ifrån nyfödda till de som är över 90 år. Det är nämligen tradition att besöka marknaden i Getterum. Man träffar på många hemvändare, som flyttade från trakten för många år sedan.

– Marknaden i Getterum måste man alltid försöka att komma hem till, säger någon.

Närmare 30 knallar har dukat upp sina bord. Där kan man köpa det mesta från hantverk till grönsaker och matvaror. Och marknadskarameller förstås.
Vid ett av borden står Berne Nilsson från Ankarsrum och säljer skor.

– Det här är det 34:e året jag står här och säljer skor, berättar Berne, som fyllt 86 år. Men det blir det sista året, fortsätter han. De första åren jag stod här så var vi inte så många, men det har blivit bättre med åren. Idag är det ju också ett fantastiskt fint höstväder.

Artikelbild

| Heléne och Bisse från Face to Fäjsis målade ansikten på Ida och Olle från Västervik.

Vid marknadsståndet bredvid Berne Nilsson står Berit Gustavsson från Västervik och säljer sina vättar, sittdynor och kuddar i tovad ull.

– Jag har hållit på med att tova ull i 6-7 år nu, säger Berit, som tillsammans med en väninna gick en kurs för att lära sig hantverket.

Artikelbild

| Ida valde ett motiv från filmen Frost och Olle ville likna en vampyr.

– Det är många timmars arbete som ligger bakom en färdig vätte. Jobbigast är att få till näsorna, berättar Berit Gustavsson och skrattar.

Något som blev mycket uppskattat bland barnen var ansiktsmålning. Heléne och Bisse från Face to fäjsis håller just på att visa motiv för syskonen Ida och Olle från Västervik. Ida vill ha ett motiv från filmen Frost.

Artikelbild

| Mikael Roupé sålde bröd från Yxereds bageri.

– Jag vill se ut som en läskig vampyr, säger Olle.

Denna lördagen skedde även ett annat evenemang i kommunen, nämligen Smaka på Tjust. Ett stövelkast från marknaden kunde man besöka Åsengården, en av deltagarna i det evenemanget.

Artikelbild

| Johan och Jonas med sönerna Husse och Mille sålde honung.