Spannmålsskörden närapå fördubblad

Landets skörd av spannmål väntas i år bli nästan fördubblad, jämfört med 2018, men i Västerviks kommun har ökningen inte varit lika stor.

Spannmålsskörden blev bättre i år än förra året. Bilden är tagen utanför Gamleby.

Spannmålsskörden blev bättre i år än förra året. Bilden är tagen utanför Gamleby.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Västerviks kommun2019-11-23 20:00

Jordbruksverket har presenterat en ny prognos för årets spannmålsskörd. I augusti förväntades den landa på nästan sex miljoner ton för riket som helhet, en siffra som i mitten på november hade justerats till 6,1 miljoner.

Det innebär en ökning på 88 procent mot förra året, då extrem torka gav missväxt och skördebortfall på många håll i landet. Men även i ett lite längre perspektiv har årets skörd varit riktigt bra – 15 procent större än genomsnittet för de senaste fem åren.

I pressmeddelandet gör Jordbruksverket dock en reservation för att statistiken i år är mer osäker än vanligt.

Det beror på att en del lantbrukare i Svealand och södra Norrland inte har kunnat skörda färdigt på grund av ihållande höstregn. De har därför inte kunnat lämna information om årets skörd i tid till SCB.

Stefan Johansson är rådgivare inom växtodling på Hushållningssällskapet i Gamleby. Utan att ha några exakta siffror, noterar han att det har varit en stor skördeökning även i Västerviks kommun, men inte lika hög som för landet som helhet. Han bedömer att det kan röra sig om 50–60 procent mer än förra året, med stora lokala variationer.

– Jag har bilden av att det har varit lite torrare här än i resten av riket. Det höstsådda har klarat sig bra, men det vårsådda har lidit en del av torkan.

Grödor som sås på hösten får ett försprång, eftersom de hinner rota sig i god tid innan försommartorkan slår till.

– Då klarar de torkan bättre, säger Stefan Johansson.

Stefan Johansson är rådgivare inom växtodling på Hushållningssällskapet i Gamleby.
Stefan Johansson är rådgivare inom växtodling på Hushållningssällskapet i Gamleby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!