Oroar sig för nytt bostadsområde i skärgården

Fastighetsägare på Kårö utanför Loftahammar vänder sig mot planerna på upp till 25 nya tomter på halvön.

Så här har fastighetsägaren tänkt sig att husen ska ligga på Kårö.

Så här har fastighetsägaren tänkt sig att husen ska ligga på Kårö.

Foto: Västerviks kommun

Loftahammar2019-11-14 06:00

I juni 2018 gav kommunen positivt planbesked till en ansökan om att få starta arbetet med en detaljplan på en fastighet på Kårö, en halvö öster om Loftahammar.

Först nu fick ett par med hus på Kårö höra talas om planerna, och har därför vänt sig till kommunen och varnar för vad byggplanerna kan innebära.

– Vi är inte aviga till att man bygger på Kårö. Ett, två, tre hus i taget där man tycker att det passar, men 20– 25 hus på en gång kommer att förändra karaktären på området. Det kommer att bli en stugby, säger mannen till oss.

Stugbyn har gjorts möjligt efter att strandskyddet togs bort på en del av Kårö 2009. Till kommunen skriver paret att om avsikten var att underlätta för åretruntboende så är en stugby inte rätt väg.

– Kårö är en tämligen opåverkad halvö, med spridd bebyggelse och stora naturvärden. Det som planeras är en kortsiktig exploatering utan hänsyn till platsen.

De undrar bland annat hur vatten och avlopp ska lösas med så många fler hushåll i området.

– Ska det bli en stugby borde kommunen ta konsekvenserna och ordna kommunalt vatten och avlopp, säger en av brevskrivarna till oss.

På Västerviks kommun säger man att de närboende kommer att få möjlighet att yttra sig innan en detaljplan antas.

– Det kommer både att hållas ett samråd, och därefter en granskning, säger Gabriel Helgesson, planarkitekt.

Däremot kan man inte svara hur långt framskridna förberedelserna är inför ett samråd.

– Detaljplanen görs av en privat konsult. Vi har försökt få tag på honom, men inte fått något svar, säger Gabriel Helgesson.

Vi når fastighetsägaren Magnus Lidén, som är känd fastighetsentreprenör i Linköping. Han kan inte heller berätta exakt hur långt man kommit med projektet.

– Jag har lagt ut det på en konsult, och arbetet pågår.

Han berättar att han köpte en gård med mark på Kårö med tanken att bosätta sig där själv. Bosättningsplanerna lades på is när han hittade en annan plats närmare Linköping.

– Jag fick rådet att stycka av tomter på Kårö, och jag har fått intrycket att man i kommunhuset tyckte att det skulle vara positivt. Jag förstår att boende har synpunkter. Så är det alltid vid förändringar. Folk vill att det ska byggas i kommunen, men inte där just de bor.

Han värjer sig bestämt mot att kalla det för en stugby. Tomterna kommer att säljas en och en, och han ser inget hinder mot att det blir året-runt-boende.

Karta: Kårö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!