Marknaden lockade både unga och gamla

Nu var det återigen dags för Gamleby marknad. Som vanligt kom det mycket folk men några besökare upplevde att den blivit mindre.

Julia Minnersjö fick välja vad hon ville på marknaden och valet var inte så svårt.

Julia Minnersjö fick välja vad hon ville på marknaden och valet var inte så svårt.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Gamleby2019-09-26 22:00

En gång varje höst och vår kan man besöka Gamleby marknad. Marknaden är väldigt omtyckt av människor från när och fjärran. Marknaden är väl etablerad. Maria Nilsson från Gunnebo har satt i tradition att gå på Gamleby marknad sedan hennes föräldrar flyttade till Gamleby för några år sedan. Idag har hon tagit med sig sina tvillingpojkar Einar och Agnar Thilly. Det som hon tycker mest om på marknaden är karamellerna och mintkyssarna.

– Det är gott. Sen älskar jag väskor också. Allt är bra här tycker jag, säger Maria Nilsson. 

Gerd och Ove Svanström har åkt från Ukna för att besöka marknaden. De kommer nästan varje år. Gerd säger att man ju har tid sedan man blivit pensionär. Deras favorit är blåbärssylten och de hoppas den ska vara lika god i år. Kepsar är en annan favorit. De tycker dock att marknaden har krympt något i omfång.

– Jag upplever att den blivit mindre än tidigare. Min första känsla var att den blivit mindre i alla fall. Det brukar vara stånd längst hela vägen här, säger Gerd Svanström och pekar mot vägkanten. 

Gunnel Karlsson har varit en av försäljarna på marknaden i 20 år och hon håller med om att marknaden krympt något.

– Den är bra som alltid men tyvärr har alla marknader gått åt fel håll. Vi får mindre folk.

Hon driver försäljningen av strumpor med sin man och de tycker att skatteverket tar för mycket av intäkterna så att många småföretagare som tillverkar saker själva tvingats sluta och där med blir marknaderna allt mindre menar de. En annan orsak tror de är att "knallarna börjar bli gamla" och att ungdomarna inte ersätter de äldre. 

Gunnel Karlsson säljer strumpor och har varit försäljare på Gamleby marknad i 20 år.
Gunnel Karlsson säljer strumpor och har varit försäljare på Gamleby marknad i 20 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!