Tänk vilken bra idé att bli bjuden på kaffe och kakor och få en stunds trevlig samvaro, medan rollatorn får en ordentlig genomgång av en kunnig servicetekniker!

Det var precis vad som hände på äldreboendet Erneborg i Gamleby på tisdagen, där kommunen bjöd in till rollatorcafé. Ett 30-tal personer mötte upp. Veckan innan hölls samma aktivitetet på Gertrudsgården i Västervik och då kom 35 personer.

Till fikat bjöds det på värdefull information om hur man undviker fallolyckor. Fysioterapeut Robert Jargland talade om de tre M:en: mat, motion och medicin, utifrån en broschyr som Socialstyrelsen har tagit fram.

Artikelbild

| Gustav Lundell fixar till en rollator.

Bra och näringsrik mat, och regelbundna måltider, är viktigt för att bibehålla muskelstyrka och balans även högre upp i åldrarna.

Motion och styrketräning minskar risken att falla, och om man ändå ramlar, är risken mindre att man skadas allvarligt.

Mediciner kan också göra att man lättare råkar ut för fallolyckor, vilket är bra att känna till. Risken kan öka i kombination med alkohol.

Förutom detta finns det en rad saker som man kan se över i sin hemmiljö, för att minska risken att ramla. Till exempel när det gäller mattor, trösklar och sladdar.

Artikelbild

| Greta Eriksson får hjälp in i samlingssalen av undersköterskan Lena Johansson.

I korridoren på Erneborg jobbade under tiden Gustav Lundell och Pierre Nilsson för fullt med att hinna serva alla rollatorer som parkerats hos dem.

– Bromsar och hjul är det som slits mest på dem. Vi gör en allmän genomgång av dem, så att man inte går ut med farliga hjälpmedel, säger Pierre.

Artikelbild

| Anders Johansson, Gamleby, på väg in i samlingssalen. Robert Jargland följer med och visar var han kan sitta.

Alla rollatorer får en genomgång innan en ny brukare tar över dem, men samma person kan ju ha sin rollator i många år.