Häktad i fem veckor för hot – frikänns helt

Den 20-årige mannen från norra kommundelen stod åtalad för att ha dödshotat en man i bekantskapskretsen, och var häktad sedan 23 oktober. Men tingsrätten underkänner bevisen.

Den 20-årige mannen har nu rätt att söka ersättning för lidande efter den fem veckor långa häktningen.

Den 20-årige mannen har nu rätt att söka ersättning för lidande efter den fem veckor långa häktningen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Västerviks kommun2019-12-06 06:00

"Ord står mot ord om vad som hänt och sagts."

Så skriver Kalmar tingsrätt i sin friande dom gällande den händelse som inträffade i en ort i Västerviks kommun den 23 oktober. Då skulle, enligt åtalet, 20-åringen ha dödshotat en man och dennes fru. Dessutom ska han ha attackerat mannen med en kniv mot dennes mage. 

Bråket skulle vara föranlett av ett tidigare tjafs mellan parterna och ytterligare några andra.

Osämjan intygas av båda parter och även vittnen, men sedan går uppgifterna isär. Försvårande för fallet är att de skärskador på magen som skulle ha orsakats av 20-åringens utfall underkänns av en läkare, som hävdar att skadan uppkommit vid ett tidigare tillfälle, och knappast av en kniv.

Tingsrätten tar fasta på den uppgiften och noterar att den misstänkliggör målsägandes uppgifter även i övrigt. Kraven på övrig bevisning höjdes därmed, och räckte inte, menar man.

20-åringen, som satt häktad mellan 23 oktober och 28 november har nu möjlighet att söka ersättning hos Justitiekanslern (JK) för förlorad arbetsinkomst, lidande och andra eventuella utgifter. Praxis i detta fall med över en månads häktning är 50 000 kronor i ersättning för lidande. 

JK kan dock minska summan om man anser att den häktade "genom sitt eget beteende har orsakat beslutet om fri­hetsberövande". Ett eventuellt överklagande, som ska vara inlämnat senast den 27 december, kan förstås också påverka detta utfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!