De öppnar kapellet för julmarknaden

Den 30 november sätter julstämningen sin prägel på Vråka, med julmarknad i kapellet, servering i bygdegården och öppen glashytta.

Elin Sjöberg och Nora Johnsson framför det gamla Elimkapellet, där julmarknaden äger rum.

Elin Sjöberg och Nora Johnsson framför det gamla Elimkapellet, där julmarknaden äger rum.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Edsbruk2019-11-26 22:00

Julmarknaden i Elimkapellet i Vråka är tillbaka. Förra året tog arrangörerna en paus från evenemanget, efter att ha kört två år i rad.

– Det bygger helt på ideella krafter, och vi fick inte ihop det helt enkelt, säger Elin Sjöberg, en av dem som jobbar med förberedelserna till julmarknaden.

Men nu är evenemanget tillbaka. Lokalen är liksom tidigare år det gamla Elimkapellet från 1882. Det byggdes för Baptistkyrkan, men är nu i privat ägo. 

Här kommer 15 utställare att sälja allt från kallskuret kött och fisk till honung, hembakat, godis och brända mandlar. Julstrumpor, keramik, fårskinn, dörrkransar och fotografier finns också till försäljning, liksom förstås både stickat och virkat.

– Det är som tidigare fokus på delikatesser och konsthantverk och att det ska vara närproducerat, säger Elin.

Hon tycker att det är kul att de har den här lokalen, kapellet, mitt i byn, som förutom till julmarknad har använts för sommarfest och konstutställning. Huset renoveras i etapper, nu senast ytterdörren.

Formgivaren Märta Hedin håller öppet i sin närliggande glashytta, där produktionen pågår för fullt inför julen. Loppisen mitt i byn håller också öppet. Bengt Mårtensson från Almvik har med sig häst och vagn, för den som vill åka med det.

Serveringen är förlagd till bygdegården, Mogården, där Vråkabygdens byalag serverar kaffe med lussekatt och pepparkaka. Där kan man också köpa vildsvinskebab.

Märta Hedin gör bland annat hjärtskålar av honungsburkar.
Märta Hedin gör bland annat hjärtskålar av honungsburkar.
Karta: Vråka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!