Föreningen satsar på bleckblås i år

För fjärde året i rad satsar Västerviks orkesterförening på att inspirera. I år är Stockholm brass quintet på besök.

Fjärdeklassarna i publiken lyssnade uppmärksamt och ställde frågor till de gästande musikerna.

Fjärdeklassarna i publiken lyssnade uppmärksamt och ställde frågor till de gästande musikerna.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2019-10-11 16:00

– Vi vill få upp intresset för klassisk konstmusik och inspirera unga människor genom musikaliska upplevelser, säger Richard Fallquist, ordförande i Västervik orkesterförening och projektledare för inspirationsprojektet.

Tidigare år har Alexander Rybak, Robert Wells och Staffan Mårtensson varit gästande musiker. Målet har varit att täcka olika instrumentgrupper, i år brassinstrument, bleckblås.

På fredagen bjöds kommunens fjärdeklassare på en konsert med gästande Stockholm brass quintet. Musikerna berättade om olika instrument och eleverna ställde frågor och applåderade.

Höjdpunkten för årets musikerbesök är en lördagskonsert. Orkestern uppträder tillsammans med Kulturskolans elever samt Västerviks orkesterförening. 

– Det ska bli väldigt roligt. Det blir en spretig men nog en ganska rolig konsert, säger Stockholm brass quintets Mats Agnelid.

Han avslöjar att lördagens publik kommer att bjudas på en svit ur West side story. 

– Det som har blivit vår grej är att vi spelar ganska mycket nyskriven musik och brukar alltid försöka ha med något nytt, säger Mats Agnelid.

Under fredagen fick även Kulturskolans elever möjligheten att delta i workshops under ledning av Stockholm brass quintet.

Mats Agnelid hoppas att han och hans musikerkollegor kan inspirera eleverna, kanske till att själva börja spela instrument.

– Vi tycker att det är väldigt, väldigt kul att spela. Ganska ofta brukar jag tänka på allt som vi fått genom musiken, säger han och nämner resor och den sociala samvaron i orkestern.

Stockholm brass quintets Johan Ahlin, Elias Svanberg och Calle Jacobsson.
Stockholm brass quintets Johan Ahlin, Elias Svanberg och Calle Jacobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!