Plöjning med gamla traktorer i Björnsholm

Fjolårets flytt till Björnsholm blev en succé. Snart är det dags för årets upplaga av veteranplöjningen med Ukna hembygdsförening.

Anton Kasselstrand är en av dem som planerar årets veteranplöjning. Traktorn på bilden är dock inte en av dem som deltar.

Anton Kasselstrand är en av dem som planerar årets veteranplöjning. Traktorn på bilden är dock inte en av dem som deltar.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Björnsholm2019-09-05 19:00

Tidigare har veteranplöjningen hållits i Ukna, men förra året testade arrangören en ny plats: Vida i Björnsholm, precis intill E22. 

Syftet var att hitta en mer central plats, dels för att locka fler deltagare, men också för att få mer publik. Och det lyckades.

– Det var ett 30-tal traktorer som körde, och det var även fler besökare, säger Anton Kasselstrand från arrangerande Ukna hembygdsförening.

Förra året var veteranplöjningen på valdagen, då många människor ändå var ute och åkte. Genom närheten till E22 är det många förbipasserade som ser att det händer något och kanske väljer att stanna till.

Den här gången är evenemanget en del av Smaka på Tjust, men bara på söndagen, den 22 september. Även då är det många som ändå är ute och åker, hoppas arrangören.

– Det är ingen anmälan till veteranplöjningen, utan det är bara att dyka upp och så kör vi, säger Anton Kasselstrand.

Under evenemanget kommer det att finnas servering av kaffe, korv, fikabröd och dricka. Dessutom kan man köpa hamburgare med närproducerat innehåll från Åsviks kött i Östra Ed.

I samband med veteranplöjningen, som är en ren uppvisning, har Ukna LRF en tävling i plöjning, men där krävs anmälan. 

De klasser som finns i tävlingen är: veteranklass, växelplog, tegplog och hästdragen plog. Anton Kasselstrand vill dock tillägga att det är mycket osäkert om det blir några deltagare i den sistnämnda klassen.

Medarrangör till veteranplöjningen är Tjust Hushållningsgille.

Karta: Björnsholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!