För tre veckor sedan ansökte Anatoly Sekerin om konkurs.

– Jag hade sökt bankkrediter, men fått nej, säger Anatoly Sekerin under ett snabbt besök i Åtvidaberg.

Han driver flera företag hemma i Ryssland, bland annat inom hotellbranschen.

Han har just träffat konkursförvaltaren, advokat Magnus Nedstrand och förklarat sitt intresse av att driva anläggningen i Yxnerum vidare.

– Jag vill försöka. Jag vill behålla en del av hotellet som konferensanläggning, men också tillföra långtidsuthyrning. Det kan vara för exempelvis äldreboende, utbildning eller som träningscenter för människor med särskilda behov.

Idag har anläggningen 69 hotellrum med totalt 106 bäddar, restaurang, pool och en sporthall. Anatoly Sekerin berättar att han genom åren investerat åtskilliga miljoner i anläggningen, bland annat har 60 rum renoverats.

– Jag hade rosa glasögon på mig när jag kom hit första gången. Jag blev förälskad i platsen. Jag trodde det skulle vara lätt att göra affärer här, men jag missbedömde det geografiska läget och att människor inte vill åka hit ut när det är dåligt väglag.

Han fortsätter:

– Mitt säljteam har gjort sitt bästa. Vi har haft god beläggning, men inte över hela året. Det har gått ner under januari, februari varje år och det har lett till likviditetsbrist. Jag har fått gå in med pengar varje år.

Magnus Nedstrand handlägger konkursen med fokus på ett kommande övertagande av anläggningen i Yxnerum. Avsikten är att sälja till högstbjudande, för att fordringsägare i slutänden ska få betalt.

– Det finns intressenter och jag bedömer att möjligheterna är goda även om det kan komma att ta tid, säger han.

Den 28 september hålls en offentlig visning av anläggningen med inventarier.

Verksamheten i Yxnerum har sysselsatt sex anställda. En del av personalen är kvar och håller öppet för bokningar under hela månaden.

Anatoly Sekerin säger att han förstår personalens oro för framtiden:

– Men alla har vetat om situationen och jag kan inte driva välgörenhet, säger han.