Ambulanshelikoptern får nobben: "Tråkigt"

Nej, det blir ingen ambulanshelikopter till Kalmar län. I fredags beslutade Samverkansnämnden för Sydöstra Sjukvårdsregionen (SVS) att inte gå vidare med frågan, på grund av det ekonomiska läget.

Planerna på ambulanshelikopter till Kalmar län gick i fredags i graven.

Planerna på ambulanshelikopter till Kalmar län gick i fredags i graven.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kalmar län2019-09-30 18:00

– Trist. Utlagt på alla invånare i Kalmar län, Östergötland och Jönköpings län hade det kostat endast 60 kronor per person och år att få tillgång till en egen ambulanshelikopter, säger regionrådet Jimmy Loord som är gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar län.

Planerna har sedan länge varit att införskaffa en för de tre länen gemensam ambulanshelikopter, till en avtalad kostnad om totalt 60 miljoner kronor per år. Kalmar län skulle ha stått för en tredjedel, 20 miljoner kronor per år.

Det har under en längre tid genomförts en noggrann utredning om en gemensam ambulanshelikopterverksamhet, vilken SVS i och för sig ställer sig positiv till. Man konstaterar även att det faktiskt finns behov av en sådan verksamhet.

Beslutet blev ändå att inte gå vidare med frågan om en ambulanshelikopter. Samverkansnämnden för Sydöstra Sjukvårdsregionen hänvisar till det ekonomiskt ansträngda läget just nu.

– Tråkigt att beslutet blev så här. Nästan alla andra regioner i landet har egna helikoptrar, eller åtminstone avtal med helikopteroperatörer.
– I till exempel Värmland har man kunnat notera stora vinningar tack vare sin ambulanshelikopter. Och man har en ekonomi i balans trots detta, säger Jimmy Loord.
– Även vi hade kunnat få balans i ekonomin med en egen helikopter.

Karta: Kalmar län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!