Hoppet har inte övergivit svensk filmbransch, trots de krissiffror som summerade förra året.

Anna Serner, Svenska Filminstitutets vd, inledde presentationen av de svenska filmer som ska möta publiken i vår med en uppdatering av publiksiffrorna för julfilmerna "En del av mitt hjärta" och "Sune – best man", som hittills har setts av 313 respektive 280 000 besökare och därmed lyft den svenska publikandelen av det totala biogåendet, trots stark utländsk konkurrens.

Det går bevisligen att få publiken att se svensk film på bio, sade Anna Serner som också antydde att det kan bli ett starkt festivalår för svenska filmer under 2020.
Artikelbild

| Nya ansikten i "LasseMajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet": Nils Kendle och Polly Stjärne tar sig an de slitstarka rollerna. Pressbild.

Lassgård tillbaka

Med en för vårsäsongen ovanligt stark uppställning filmer är det heller inte omöjligt att publiksiffrorna kan hamna på en bra nivå.

En film som förväntas locka folk till biosalongerna är feelgood-dramat "Min pappa Marianne" i regi av Mårten Klingberg ("Offside", "Cockpit") med Rolf Lassgård, Lena Endre och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna.

Filmen bygger på Ester Roxbergs bok "Min pappa Ann-Christine" och handlar om den unga journalisten Hanna och hennes älskade pappa, som är präst. När han avslöjar att han vill klä sig i kvinnokläder och kallas Marianne vänds världen upp och ner.

Artikelbild

| Hedda Stiernstedt och Rolf Lassgård som far och dotter i feelgood-dramat "Min pappa Marianne". Pressbild.

Att publiken ska hitta till Amanda Kernells nya film "Charter", efter succén med "Sameblod", är inte heller svårt att tänka sig. Filmen handlar om en kvinna som är på väg att förlora sina barn i en vårdnadstvist.

Jag kommer från en familj med generationer av skilda föräldrar. Det här är en kärleksförklaring, säger Amanda Kernell om filmen, som utspelas i Jokkmokk och på Teneriffa och har norska Ane Dahl Torp och Sverrir Gudnason i rollistan.
Artikelbild

| Moa Gammel och Madeleine Martin spelar ett par systrar som ska dyka i Nordnorge när allt går snett. "Det är en unik film, som är hård på riktigt och det mest krävande jag gjort rent fysiskt", säger Moa Gammel. Pressbild.

Starka barnfilmer

Den svenska film som sågs av flest på bio under helåret 2019 var faktiskt "Bamse och dunderklockan" (2018) med 220 000 besök. Nu kommer gänget bakom "Bamse"-filmerna med en ny klassisk figur i animerad form: "Pelle Svanslös", vars titelröst görs av Adam Pålsson.

Artikelbild

| Gänget från Glada Hudik-teatern dyker upp i en ny dokumentär, som handlar om hur Emma Örtlund kämpar för att förverkliga sin dröm om att bli modell. Pressbild.

Lagom till sommarlovet kommer rymdäventyret "Rymdresan" med Robert Gustafsson och barnfavoriten Theoz i rollistan. Däremellan dyker deckarduon och pålitliga publikdragarna LasseMaja upp – i ännu en ny kostym.

Jag ville göra för "LasseMaja" vad Christopher Nolan gjorde för "Batman", säger Moa Gammel Ginsburg som långfilmsdebuterar som regissör samtidigt som hon också spelar den ena huvudrollen i "Breaking surface", som åtminstone enligt trailern ser ut att vara ett stenhårt dykactiondrama.
Artikelbild

| Musikern Uje Brandelius spelar sig själv i "Spring Uje, spring", i regi av Henrik Schyffert. Pressbild.

TT: Barnfilmer kan vara starka draglok för svensk film, känner du någon press i det här läget?

Självklart, men jag känner mig väldigt stolt över filmen. Det återstår ju att se om vi har lyckats men ambitionerna har varit skyhöga. Så måste det vara om vi ska kunna tävla med filmer som "Star wars", som har kostat en miljard att göra. Jag blir vansinnig när jag hör folk prata om "good enough" när det gäller svensk film.