Djupt obehaglig är det första som kommer för mig när jag ska beskriva den danska serien "Liberty" som just nu visas i SVT. Det är verkligen en allt annat än skönmålad historia om två skandinaviska familjers liv i Tanzania på 1980-talet som träder fram. Människorna beskrivs i all sin ynkedom – girighet, otrohet, frosseri, brutalitet och falskhet är vardagsmat. Men här finns också vänskap, kärlek och idealism. Och kanske är det den komplexa och mångfacetterade berättelsen som gör serien så oavbrutet intressant. Skådespelarna är också extremt trovärdiga i sina roller, Magnus Krepper är magnifik som slipprig och osympatisk sågverksdirektör.

Serien bygger på den sista och fristående delen i den danske författaren Jakob Ejersbos Afrikatrilogi. Han tillbringade själv en del av sin barndom i Tanzania, där hans föräldrar var biståndsarbetare. Ejersbo avled i cancer vid 40-års ålder 2008 och trilogin gavs ut efter hans död. På SVT play finns dokumentären "Författaren Jakob Ejersbo", där två av hans vänner som en del i sorgearbetet bestiger Kilimanjaro för att strö hans aska på toppen. Även Ejersbos syster medverkar och berättar om broderns strävan att sätta ljuset på biståndsindustrin genom att skriva en solidarisk historia om livet i Afrika, sann och brutal. Rekommenderas varmt! Missa inte heller den helt osannolika dokumentären "En afrikansk kärlekshistoria", som också bygger på verkligheten bakom "Liberty". Där får man bland annat följa en dansk konsul som har sju barn med fem olika afrikanska kvinnor...

I den nya serien "Kroppshets" tar sig Mia Skäringer an vårt kroppsfixerade samhälle både med glimten i ögat och på djupaste allvar. Hon delar generöst med sig av sina egna erfarenheter av ätstörningar och självdestruktivitet – samtalet med mamman i första avsnittet var djupt rörande. Men hon tar också hjälp av sin komiska karaktär Gulletussan för att sätta fingret på hur kroppsfixeringen påverkar oss och framför allt den unga generationen. Jag hoppas innerligt att hon når fram.

Artikelbild

| Niels (Carsten Bjørnlund) och Christian (Anton Nikolaj Hjejle Øberg) i "Liberty".

Oväntat kul

"Alla för en". Lekprogrammen står som spön i backen i tv-tablåerna. Oftast urbota dumma eller tråkiga så klockorna stannar. Men det här är riktigt underhållande. Roliga frågekategorier, proffsig lett av Katrin "Häxan Surtant" Sundberg och med begåvade Björn A Ling (tidigare Sarrin) som kapellmästare. SVT1, fredagar kl 20.

Äntligen!

"Vår tid är nu". Det ska bli så roligt att återse familjen Löwander. När nu andra säsongen drar igång är det julbord på restaurang Djurgårdskällaren och året är 1955. SVT1, måndag 1/10 kl 20.

Artikelbild

| Kirsten (Sofie Gråbøl) och Niels (Carsten Bjørnlund) i "Liberty".

Streamingtips

"Castle Rock". Ett måste för alla Stephen King-fans. Men det gäller att vara skärpt, anspelningarna är många och historien ingalunda rakt berättad. HBO

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se