Sofie Reed är uppvuxen i Ludvika, men flyttade på 80-talet till USA, där hon började med musik efter att ha jobbat som stylist på den lokala musikscenen i Minneapolis. En klient var Ray Charles dotter Sheila, som anställde Sofie som bakgrundssångerska.

Numera turnerar hon världen runt med sitt ”One Woman Band”. Men på konserten i Västervik får hon alltså sällskap av två andra musiker, Anne Harris, som har spelat med till exempel Otis Taylor, på fiol, och Russel Jackson, som under flera år var B.B. Kings basist.

Hittills har Sofie gett ut fyra album och i år släpptes biografin ”One Woman Band” skriven av Tony Balogh. Musiken har sin grund i bluesen, i det som kallas roots-blues och folk-blues. Hon spelar munspel, dulcimer, lap steel guitar och ”stomp box”.

Förband är Västerviksmusikern Emelie Sallermo som bland annat har spelat på Open Stage, Briggen och Slottsholmen. Med akustisk gitarr sjunger och spelar hon både eget material och covers. Florence and the Machine, Ed Sheeran och Coldplay är några av hennes förebilder.