Behovspröva kommunens planerade hallbyggen

Var sak har sin tid. Och nu är inte tid för dyra, överflödiga hallbyggen i Västervik.

Skriande lokalbehov för gymnastikföreningen och halvfulla läktare på hockeyn. Kanske vore det bäst att behovspröva de hallbyggen som planeras i kommunen, menar skribenten.

Skriande lokalbehov för gymnastikföreningen och halvfulla läktare på hockeyn. Kanske vore det bäst att behovspröva de hallbyggen som planeras i kommunen, menar skribenten.

Foto: Jonathan Åhman/Malin Belfrage

Insändare2024-04-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt den förstudie som legat till grund för de planerade satsningarna på Bökensveds idrottsplats finns det förutom en ny ishall/eventhall även behov av en ny idrottshall i Västervik. Till stöd för den slutsatsen presenteras en dialog med berörda föreningar, som inte otippat önskar mer yta och moderna faciliteter. Den fråga som ekar med sin frånvaro är om behovet verkligen finns?

Vi har en ishockeyförening som åkt ur Hockeyallsvenskan två år på raken, brottas med ekonomiska problem, har i princip noll rekrytering från de egna leden till seniorverksamheten, en ganska blygsam ungdomsverksamhet och publiksiffror som en bra dag fyller den befintliga hallen ungefär till hälften. Vari ligger då behovet (inte önskemålet) av en ny hall?

undefined
Läktarna blir långt ifrån fyllda på VIK:s matcher, vari ligger då behovet av en ny hall? frågar sig skribenten.

För den planerade nya hallen kommer att kosta. Kommunägda Tjust Fastigheters beräkningar är inte offentliga så exakt hur många miljoner är oklart. Klart är att det 2021 byggdes en liknande hall i Kalmar. Kostnaden för den landade på 195 miljoner kronor. Årshyran för den nya hallen i Västervik beräknas till 14 578 000 kronor, plus en extra årlig avgift för ”teknik- och inventarieinvesteringar” på 600 000 kronor. Här pratar vi alltså om totalt 15 178 000 kronor. Hur mycket av detta som VIK kommer att betala är oklart. Baserat på nuvarande debitering kan vi nog räkna med att det blir runt 14 500 000 kronor per år att täcka upp för kommunen. Med andra ord runt 1,2 miljoner kronor i månaden. För hur lång tid framöver är oklart.

Ledande lokalpolitiker har motiverat hallbygget med att "den nya arenan kommer att skapa helt nya reseanledningar till Västervik och bli en regional mötesplats". För hockeypubliken, bör tilläggas. Kalmar, som har dubbelt så stor folkmängd som Västervik, har haft fem stycken "event" i sin nya hall sedan den stod klar för tre år sedan. 

Känns denna prioritering vettig i dagens pressade ekonomiska läge?

När det gäller det påstådda behovet av en ny idrottshall presenteras inga konkreta fakta eller siffror i ovan nämnda förstudie. Det finns gott om hallar runt om i kommunen. Många ekar tomma. I Totebo ligger en bara några år gammal kommunal fullmåttshall med innebandysarg, som enligt uppgift är uthyrd ett par timmar per dag. Kan Västerviks trångbodda föreningar tänka sig att förlägga några träningar i veckan där, samt i den specialbeställda hallen på Weluxområdet, så bör problemet vara löst. 

undefined
Är det någon hall som bör byggas eller byggas om så är det en specialanpassad för gymnastik, anser skribenten.

Är det någon hall som bör byggas eller byggas om så är det en specialanpassad för gymnastik. Västerviks Gymnastikförening håller idag till i Almviks sporthall och har 400 aktiva ungdomar samt 200 i kö, som på grund av platsbrist och politiska prioriteringar inte ges möjlighet att upptäcka och utöva sin favoritidrott. Där kan vi snacka om behov.