Vi bygger ett ÀldrevÀnligare Sverige

I Sverige ska du kunna leva ett aktivt, tryggt och vÀrdigt liv, oavsett Älder. Vi har en förhÄllandevis bra Àldreomsorg, men mer behöver göras. Alltför ofta vittnar Àldre eller deras anhöriga om brister i omsorg, inskrÀnkningar pÄ sjÀlvbestÀmmandet eller avsaknad av en meningsfull tillvaro.

"Alltför ofta vittnar Àldre eller deras anhöriga om brister i omsorg, inskrÀnkningar pÄ sjÀlvbestÀmmandet eller avsaknad av en meningsfull tillvaro", skriver KD-debattörerna.

"Alltför ofta vittnar Àldre eller deras anhöriga om brister i omsorg, inskrÀnkningar pÄ sjÀlvbestÀmmandet eller avsaknad av en meningsfull tillvaro", skriver KD-debattörerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2023-07-13 05:20
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi kristdemokrater betonar ofta vÀrdet av mÀnniskors kÀnsla av mening, som stÀrks i relationerna till andra. Informations- och kommunikationsteknikens snabba utveckling har medfört att vi som samhÀlle aldrig tidigare har kommunicerat sÄ mycket som vi gör nu. Samtidigt Àr den ofrivilliga ensamheten utbredd, inte minst bland de allra Àldsta.

Ensamhet som inte Ă€r frivillig Ă€r farlig. Sedan Kristdemokraterna klev in pĂ„ Socialdepartementet har vi tagit initiativ till en omfattande gemenskapssatsning, som bland annat inkluderar en uppsökande verksamhet med hĂ€lsosamtal. MĂ„lsĂ€ttningen med hĂ€lsosamtalen Ă€r att identifiera personens behov och introducera dem till vad det civila samhĂ€llet, eller kommunen, kan erbjuda i form av sociala, kulturella och fysiska aktiviteter. 

Det Àr inte samtalen i sig som Àr ÄtgÀrden mot ensamhet, utan det Àr aktiviteter och gemenskaper som samtalen resulterar i som kommer att göra skillnad.

Den som fyllt 85 Är ska ha möjlighet att fÄ flytta till ett anpassat boende. Det Àr fÄ, om ens nÄgon, som ansöker om att flytta till ett anpassat boende om man inte bedömer att det Àr nÄgot man behöver. Anledningarna kan vara fysiska sÄvÀl som psykiska. Med anledning av att bistÄndsbedömningar blivit allt snÀvare, eller för att det inte finns tillrÀckligt med platser, nekas idag mÄnga en plats. En Àldreboendegaranti Àr dock lite vÀrt utan nÄgra Àldreboenden och dÀrför behövs fler av olika typer av Àldreboenden som Àr anpassade efter olika typer av behov.

Under coronapandemin kunde man inte lÀngre blunda för de brister som finns inom Àldreomsorgen och vÄrden av Àldre. Den geriatriska kunskapen behöver öka och spridas i alla de olika verksamheter som Àr nödvÀndiga för att tillförsÀkra en god vÄrd och omsorg. Kunskaperna om de underliggande faktorerna vid akuta och kroniska sjukdomar som uppstÄr till följd av Äldrande behöver stÀrkas. Parallellt ska en lÄngsiktig demensstrategi tas fram för att motverka olika typer av demens, inte minst den dominerande typen Alzheimers.

Med Kristdemokraterna i regering har Sverige ett styre som tar ÀldrefrÄgor pÄ allvar, inom flera olika sakpolitiska omrÄden. I Region Kalmar lÀn har vi kristdemokrater vid upprepade tillfÀllen lyft Àldres speciella behov nÀr det gÀller hÀlso- och sjukvÄrd. Vi Àr beredda att i vÄra kommuner och regionen arbeta tillsammans med vÄr nya regering för att uppnÄ ett ÀldrevÀnligare Sverige.