Vem har vÀckt upp Tomas KronstÄhl?

Kommentar till nyhetsartikeln "KronstÄhl (S) vill att regeringen rÀddar strömmingen" den 10 mars.

Att strömmingen i Östersjön Ă€r hotad borde inte vara nĂ„gon nyhet för Tomas KronstĂ„hl, tycker skribenten.

Att strömmingen i Östersjön Ă€r hotad borde inte vara nĂ„gon nyhet för Tomas KronstĂ„hl, tycker skribenten.

Foto: Michael Probst

Debatt2023-03-17 05:27
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Ă€r inte utan att man blir förvĂ„nad nĂ€r man lĂ€ser i VT att Tomas KronstĂ„hl (S) har stĂ€llt en interpellation till regeringens landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med frĂ„gan om regeringen â€Ă€mnar vidta nĂ„gra Ă„tgĂ€rder för att rĂ€dda strömmingen”.

Har KronstĂ„hl helt plötsligt vaknat upp och begripit att Östersjöns silver, strömmingen, Ă€r akut utrotningshotad? Varför Ă€r det först nu som han inser att det smĂ„skaliga och kustnĂ€ra fisket Ă€r ”hotat” som han ocksĂ„ skriver? Eller att den stora utfiskningen av strömming Ă€r ett hot mot den biologiska mĂ„ngfalden i Östersjön? KĂ€nner inte Tomas KronstĂ„hl till att kvoterna för strömmingsfiske i Östersjön har höjts av EU:s fiskeministrar med 32 procent 2023 jĂ€mfört med 2022? Hela 70 822 ton ska fiskas upp, framför allt av det industriella fisket med stora och moderna fartyg. Merparten av deras fĂ„ngster blir till djur eller fiskfoder och gĂ„r inte till konsumtion Ă„t mĂ€nniskor.

FrĂ„gan Tomas KronstĂ„hl (S) egentligen borde stĂ€lla sig Ă€r: ”Vad har mitt eget parti, (S), gjort för att rĂ€dda Östersjön?". DĂ€r ingĂ„r Ă€ven frĂ„gorna om vad partiet gjort för att rĂ€dda fiskbestĂ„ndet och det kustnĂ€ra fisket samt för att hindra nedsmutsningen och förgiftningen av vĂ€rldens mest kĂ€nsliga innanhav, mĂ„nga frĂ„gor blir det att svara pĂ„ Tomas KronstĂ„hl! 

Debattens vĂ„gor har gĂ„tt höga kring tillstĂ„ndet i Östersjön de senaste Ă„rtiondena, bĂ„de vad betrĂ€ffar fisket och den marina miljön, men var har Tomas KronstĂ„hl varit i den debatten? SĂ„ att nu plötsligt bara oroa sig för att strömmingen hĂ„ller pĂ„ att ta slut Ă€r milt sagt naivt av den socialdemokratiske riksdagsmannen Tomas KronstĂ„hl nĂ€r torsken redan Ă€r slut, och Ă„len har varit rödlistad sedan 2005, nĂ€st pĂ„ tur stĂ„r gĂ€ddan och abborren. Det har för första gĂ„ngen införts fiskeförbud för de bĂ„da arterna utefter ostkusten under en tremĂ„nadersperiod frĂ„n och med mars bara för att deras lekperiod inte ska störas. TyvĂ€rr Ă€r det fler arter som hĂ„ller pĂ„ att ta slut, pĂ„ fiskevatten dĂ€r man förr fick goda fĂ„ngster av bĂ„de sik och skrubba, (flundra), finns inte en enda fisk i dag.