SĂ€kerheten Ă€r viktig hos oss idag – liksom 2014

Svar pÄ ledartexten "SÄ har Sveriges Radio tummat pÄ sÀkerheten" den 28 juni.

Debattörerna bemöter pÄstÄendet att Sveriges Radio skulle ha tummat pÄ sÀkerheten.

Debattörerna bemöter pÄstÄendet att Sveriges Radio skulle ha tummat pÄ sÀkerheten.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2022-07-03 16:33
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Daniel Åkerman blandar friskt mellan att referera, dessutom bristfĂ€lligt, om fakta kring Daletprojektet som upphandlades och sedan avslutades innan textsystemet togs i bruk. Detta dĂ„ det inte levde upp till det som utlovats. Vi avbröt dĂ€rför projektet 2016. Dessutom finns flera pĂ„stĂ„enden i ledartexten om vĂ„r attityd till sĂ€kerhetsfrĂ„gor som inte alls stĂ€mmer.

Det första som Àr viktigt att pÄpeka att vi bÄde 2014 och idag 2022, tar sÀkerhetsfrÄgorna pÄ största allvar och med hög prioritet. Detta krÀver bÄde vÄr verksamhets, vÄra anstÀlldas mÄnga gÄnger utsatta situation och omvÀrldens förÀndring. SÄ vi tar alla risker pÄ allvar och viftar inte bort nÄgot. Men faktum kvarstÄr, att nÄgra belÀgg för att nÄgon form av otillbörligt intrÄng eller pÄverkan kopplat till Daletprojektet mellan 2014-2016 skett, finns inte under eller efter de aktuella Ären.

Vad vi dock gjort i intervjuer Àr att redogöra för varför inte de personer som beskrivs i DN-artikeln som refereras i ledaren inte sÀkerhetsprövades under projektet 2014-2016. Orsaken var kort och gott att de inte hade access till material som krÀvde det. Material som Àr avgörande och sÀkerhetsskyddsklassificerat för att vi ska klara vÄrt beredskapsuppdrag Àr inte digitaliserat. Att fÄ tilltrÀde till Radiohuset för att arbeta som konsult krÀver inte detta per automatik, det Àr den uppgift du har att utföra som avgör vilken typ av kontroller som behöver göras. Dessutom har inte ens alla anstÀllda fri access till alla utrymmen i Radiohuset.

Ingenting av detta handlar om att lÀmna beslut till det upphandlade företaget, vi gör vÄr egen bedömning.

Det Àr riktigt som texten anger att sÀkerhetsskyddslagen Àndrades 2019, men att pÄstÄ att vÄr attityd till sÀkerhet inte gjort det Àr helt enkelt inte sant. VÄr medvetenhet har varit hög lÀnge, och den Àr Ànnu högre idag Àn vad den nog nÄgonsin varit. För det Àr sÄ det mÄste vara, utvecklingen inom bÄde IT-sÀkerhetsfrÄgor och andra sÀkerhetsfrÄgor gÄr snabbt. Vi Àr medvetna om det, vi spenderar mer resurser pÄ detta omrÄde Àn nÄgonsin tidigare och tyvÀrr lÀr den trenden fortsÀtta dÀrför att situationen krÀver det.

LÀs gÀrna mer om projektet hÀr: https://sverigesradio.se/artikel/projektet-avslutades-2016.