Regeringen har inte vad som krÀvs för klimatet

Efter ett Är med Tidöregeringen Àr det tydligt att M, L, KD och SD inte har det som krÀvs för att Sverige ska klara klimatomstÀllningen.

Centerpartiet vill öka produktionen av svenskt biodrivmedel, nÄgot som tillsammans med sÀnkta skatter pÄ biobrÀnsle skulle kunna sÀnka dieselpriserna utan att öka utslÀppen, menar de.

Centerpartiet vill öka produktionen av svenskt biodrivmedel, nÄgot som tillsammans med sÀnkta skatter pÄ biobrÀnsle skulle kunna sÀnka dieselpriserna utan att öka utslÀppen, menar de.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2023-11-13 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det enda de hittills har Ästadkommit Àr att öka utslÀppen och göra det svÄrare för personer och företag att stÀlla om. Sverige behöver ett klimatledarskap som underlÀttar för industrins gröna innovationer, smarta lösningar och mÀnniskors vilja att stÀlla om. Sverige behöver en folkrörelse för klimatet.

Till skillnad frÄn Tidöpartierna ser vi det stora klimatengagemang som finns i Sverige. Med politisk beslutsamhet och stabilitet kan vi ge privatpersoner och företag rÀtt förutsÀttningar att dra sitt strÄ till stacken. Centerpartiet vill att alla ska tjÀna pÄ klimatomstÀllningen och med rÀtt enkla medel kan politiken Ästadkomma mycket. Vi behöver exempelvis göra det enklare och billigare för folk att anvÀnda solenergi och att gÄ frÄn fossila brÀnslen till förnybart.

Om vi tar bort skatter för solenergi, gör det enklare för lÀgenhetsboende att dela solenergisystem och hjÀlper kommuner att hitta bra platser för solel, kan den snabbt byggas ut och sÀnka elrÀkningen. Samma sak gÀller för vindkraften. DÀr vi vill att nÀrboende, kommuner och markÀgare ska kunna tjÀna pengar nÀr det byggs nya vindkraftverk. Vi vill ocksÄ att det ska finnas fler laddstolpar pÄ parkeringarna runt hyreshusen.

Det finns en enorm potential i omstÀllningen i transportsektorn. Men med Tidöpartiernas brÀnslepolitik ökar konsumtionen av fossil diesel med 4 miljoner liter om dagen. Centerpartiet vill istÀllet genom kraftiga investeringar öka produktionen av svenskt biodrivmedel. Tillsammans med sÀnkta skatter och avgifter pÄ biobrÀnsle kan vi sÀnka priset pÄ dieseln med fyra kronor per liter, utan att öka utslÀppen samtidigt som vi skapar tiotusentals nya jobb.

Det finns en annan vÀg. I stÀllet för regeringens utslÀppsökningar gÄr det att nÄ klimatmÄlen och klara omstÀllningen. Vi i Centerpartiet vet hur man gör det billigt och lÀtt att göra rÀtt!

Rickard Nordin
Klimat- och energipolitisk talesperson, Centerpartiet

Fredrik Lindwall
Kommunstyrelsen, Centerpartiet VĂ€stervik