Orealistiskt att genomföra alla neddragningar

De klara förlorarna i Ă„rets förslag till budget Ă€r vĂ„ra barn, ungdomar, unga vuxna, kulturen och ungdomsverksamheten. Vinnarna Ă€r bland annat de som vill söka utredningstjĂ€nst pĂ„ kommunhuset – för kommunen ska utreda mer, rapportera mer och redovisa alla projekt mer utförligt.

"Vill vi ha en Ärskursetta dÀr det finns en lÀrare pÄ 26 elever, eller en högstadieklass med 30 elever i en lokal som Àr dimensionerad för 25? Hur ska den ensamma pedagogen lösa situationen med fyra ettÄringar i en stor barngrupp?" Styrelsen för Sveriges LÀrare VÀstervik menar att det Àr orealistiskt att genomföra de föreslagna nedskÀrningarna i skolan. Genrebild.

"Vill vi ha en Ärskursetta dÀr det finns en lÀrare pÄ 26 elever, eller en högstadieklass med 30 elever i en lokal som Àr dimensionerad för 25? Hur ska den ensamma pedagogen lösa situationen med fyra ettÄringar i en stor barngrupp?" Styrelsen för Sveriges LÀrare VÀstervik menar att det Àr orealistiskt att genomföra de föreslagna nedskÀrningarna i skolan. Genrebild.

Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Debatt2023-06-14 21:50
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vi i Sveriges LÀrare tycker mycket hellre att vÄrt styre i VÀstervik behöver fundera över vilken förskola och skola som de vill ha och inte bara vad vi har rÄd med just nu. Vill vi ha en Ärskursetta dÀr det finns en lÀrare pÄ 26 elever, eller en högstadieklass med 30 elever i en lokal som Àr dimensionerad för 25? Hur ska den ensamma pedagogen lösa situationen med fyra ettÄringar i en stor barngrupp?

För det Ă€r mĂ„lbilden som mĂ„las upp i kommande budgetförslag. HĂ€r ska ”tomplatser” försvinna och barn och elevgrupperna ska vara fyllda enligt lokalförsörjningsplanens mĂ„tt sĂ„ att det blir ekonomisk lönsamt och storfördelar som att ta bort en högstadieskola ska genomföras. Detta för att dra ner de 28 miljoner som fattas mot föregĂ„ende Ă„rsbudget.

Men var Ă€r diskussionen kring vad som Ă€r bĂ€st för vĂ„ra barn och elever? Hur ska en lĂ€rare fortsĂ€tta orka att kunna ha över 30 elever ensam i en klass pĂ„ gymnasiet och samtidigt individanpassa? Är det inte dags att vi funderar pĂ„ hur vi verkligen ska nĂ„ en skola i toppklass och inte en skola och förskola dĂ€r mĂ„let för dagen Ă€r att försöka hĂ„lla nĂ€san över vattenytan? Hur ska vi vĂ€nda trenden att det finns fĂ€rre behöriga lĂ€rare i kommunen och att fĂ€rre söker sig till vĂ„ra tjĂ€nster? Den diskussionen och förslag till lösningar skulle vi vilja kom upp pĂ„ fullmĂ€ktige den 19 juni.

Att sÀga upp lokaler, anstÀllda och Àndra i barn och elevgrupper Àr inget man gör över en natt. VÄr verksamhet kan och ska inte kunna vÀndas om och förÀndras pÄ nÄgra mÄnader. För oss Àr det helt orealistiskt att genomföra alla de föreslagna neddragningar som finns inför 2024 utan att gÄ mot en katastrof.

Vi i Sveriges LĂ€rare tycker att i stĂ€llet för att rĂ€tt av volymjustera budgeten för att antalet barn och elever minskar, ska det ses som att vi nu har möjlighet att kunna ge vĂ„ra förskolor och skolor rĂ€tt förutsĂ€ttningar. Vi har nu möjlighet att Ă€ntligen kunna minska antal barn/elever per pedagog och kunna gĂ„ mot de mĂ„l som kommunen sjĂ€lva har satt upp för sin förskola och skola. Vi förstĂ„r att förĂ€ndringar behöver ske nĂ€r antal barn minskar – men vad hĂ€nder om det om nĂ„gra Ă„r börjar öka igen och vi har sagt upp vĂ„ra pedagoger och lokaler? Är det inte bĂ€ttre att arbeta med smarta lösningar, som att övervintra och omstĂ€lla personal, att hyra ut lokaler tillfĂ€lligt och att satsa pĂ„ att fĂ€rre elever inte hoppar av skolan. Det kanske kostar i början men vi tror att dessa Ă„tgĂ€rder Ă€r mer kostnadseffektiva i lĂ€ngden.

Vi Àr Àven oroade över förslaget att spara pÄ barnens och ungdomarnas möjlighet till aktiviteter efter skoltid. Flera besparingar kopplat till ungdomsverksamhet och kulturen finns i underlaget. Kulturskolan ska minska sin budget och lösningen Àr sjÀlvklart extern finansiering. Finansiering som efter lite efterforskning inte Àr sökbara för pÄgÄende verksamhet som kulturskolan Àr.

Sveriges LĂ€rare kommer att ha en manifestation kopplat till kommunfullmĂ€ktige den 19 juni för att visa vad som bör prioriteras i budgeten
 vĂ„ra barn, ungdomar, unga vuxna, kulturen och ungdomsverksamheten.