Ny vindkraft pressar lÀnets elkostnad

Sedan den blocköverskridande energiöverenskommelsen 2016 har det investerats över 80 miljarder kronor i ny vindkraft i Sverige, enligt en ny granskning.

Det finns mÄnga fördelar med vindkraftsel, menar skribenterna som nu vill att lÀnets kommuner ska hjÀlpa till med den fortsatta utbyggnaden.

Det finns mÄnga fördelar med vindkraftsel, menar skribenterna som nu vill att lÀnets kommuner ska hjÀlpa till med den fortsatta utbyggnaden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Debatt2019-11-16 04:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det innebÀr att vi Är 2021 fÄr ytterligare 25 TWh vindkraftsel.

Enligt FN:s klimatpanel mÄste vÀrldens klimatutslÀpp halveras fram till 2030 om vi ska klara temperaturmÄlet i Parisavtalet. Vindkraften kan minska klimatutslÀppen bÄde kraftigt och snabbt, eftersom den möjliggör en klimatsmart elektrifiering i Sverige och ocksÄ minskar utslÀppen frÄn fossilkraft i vÄra grannlÀnder.

Förra Ă„ret slĂ€ppte Sverige ut cirka 54 miljoner ton vĂ€xthusgaser. Den nya vindkraften kan pĂ„ nĂ„gra fĂ„ Ă„r minska klimatutslĂ€ppen med motsvarande drygt 25 procent av Sveriges samlade utslĂ€pp av vĂ€xthusgaser (25 TWh x 600 000 ton ger 15 miljoner ton i utslĂ€ppsreduktioner).

Men vindkraften Àr inte bara viktig för att motverka klimatkrisen.

● Elpriset sĂ€nks. Den nya vindkraften pressar elpriset med cirka 7,5 öre/kWh. Det betyder att elkonsumenternas kostnad i Kalmar lĂ€n kan pressas med omkring 250 miljoner kronor, eftersom det under 2015 anvĂ€ndes 3,3 miljarder kWh el i lĂ€net.

● Fler jobb. Det skapas drygt 18 000 nya Ă„rsarbeten, nĂ€r man lĂ€gger samman jobb som uppstĂ„r i byggnations- och driftsfasen.

● Nya industrier och ökad energiskatt. Det lĂ„ga elpriset lockar nya industrier och anlĂ€ggningar till Sverige, och dessa skapar inte bara ytterligare arbetstillfĂ€llen och skatteintĂ€kter utan ökar ocksĂ„ statens inkomster frĂ„n energiskatt.

Vindkraften stÄr nu pÄ egna ben och klarar sig utan statligt stöd. Men den mÄste ges tillstÄnd att byggas i bra vindlÀgen. TvÄ ÄtgÀrder Àr sÀrskilt viktiga för den fortsatta utbyggnaden:

För det första bör vindkraftens klimatnytta fÄ en större tyngd i tillstÄndsprövningen. Detta bör regleras genom ett tillÀgg i miljöbalken.

För det andra bör kommunerna fÄ en större del av den ekonomiska nyttan av vindkraftsetableringar i den egna kommunen. Om fastighetsskatten frÄn vindkraftverk överförs frÄn staten till kommunerna skulle Kalmar lÀns kommuner Är 2021 fÄ omkring 7 miljoner kronor om Äret i en extra inkomst.

Vi vet att det ibland finns ett lokalt motstÄnd mot vindkraft, och det Àr förstÄs mycket viktigt var vindkraften placeras. Men vi kan inte blunda för att vindkraftsutbyggnaden kraftigt minskar klimatutslÀppen, sÀnker elpriset, skapar nya jobb och ökar statens inkomster frÄn energiskatt.

Vi hoppas att kommunerna i Kalmar lÀn vill fortsÀtta dra sitt strÄ till stacken för att frÀmja den fortsatta vindkraftsutbyggnaden.

LĂ€s mer om